Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Európai Unió talán legkritikusabb választása előtt az Euronews a Facebookkal összefogva 6 interaktív műsorban mutatott be az Európai Parlament 6 politikai csoportjának csúcsjelöltjét.

Elsőként a legfontosabb tennivalókról beszélt a szociáldemokrata elnök Timmermans, Orbán legfőbb ellenfele európában:

„Vannak dolgok, amik rendkívül fontosak, és egy sürgős adóreform az egyik. Biztosítanunk kell, hogy a nagy cégek, amik rengeteg profitot termelnek Európában, valóban elkezdenek adót fizetni, amit most nem tesznek meg. Ehhez szükség van Európára, ezt nem tudják egyedül a tagállamok megoldani. Azt is biztosítanunk kell, hogy a fizetések emelkednek, mert az európai gazdaság egyik gyengesége az, hogy az embereknek nincs elég költenivaló pénze” – mondta Timmermans.

Timmermanst arról is kérdezték, hogy miért nem ugyanolyan szigorú a baloldali vezetésű Romániával szemben, mint Magyarországgal és Lengyelországgal.

A politikus szerint ezzel a felvetéssel el akarják terelni a figyelmet Magyarországról és Lengyelországról. „Világosak voltunk Romániával, ahogy ezzel a másik két országgal is” – tette hozzá.

„A probléma Romániában a korrupció elleni küzdelem, a politikusok próbálják kivonni magukat a nyomás alól és ez nem elfogadható. A bizottság erre nemet fog mondani, és a mi politikai családunk is nemet fog mondani” – emelte ki Timmermans.

Az emlegetett 3 országról azt mondta, hogy „keménynek kell lennünk velük, és nemcsak az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek, hanem a tagállamoknak is. Ez a hiányzó láncszem. Vonakodnak a tagállamok ebben a kérdésben. Mindenki azt hiszi, hogy egy üvegházban vannak és nem szabad kritizálniuk a másikat. Sokkal jobb a helyzet. A 7-es cikkely szerinti eljárás javított ezen, mert a tagállamoknak állást kellett foglalniuk” – emelte ki Timmermans. „Most sokkal kritikusabbak azokkal szemben, akik nem veszik figyelembe a szabályokat, nem megfelelően viselkednek” – tette hozzá.

„Az tény, hogy ahol a jogállamisággal gond van, ahol nincsenek fékek és ellensúlyok, ott a korrupció növekedni fog.”
„Emiatt, az európai adófizetők pénzének védelmében biztosítanunk kell azt, hogy ezeket az EU-forrásokat nem használják rossz célokra, hogy nem a politikusok zsebében köt majd ki a pénz.”

A szociáldemokraták, ahogy az Európai Néppárt tette a Fidesszel, felfüggesztette a román kormányzó baloldali párt tagságát. Ahogy az adásunkban is hozzátette, ez azt jelenti, hogy nem vehetnek részt a szociáldemokrata találkozónkon és a kampányban sem.

Magyarország és Orbán Viktor többször felmerült az adásban. Mikor a műsorvezetők arról beszéltek, hogy a magyar miniszterelnök politikája miért sikeresebb, mint a szociáldemokratáké, Timmermans több kérdéssel válaszolt. „Ha Orbán annyira sikeres, akkor miért van szüksége „rabszolgatörvényre”, amivel 400 órányi túlórát dolgoztathatnak a munkavállalókkal, anélkül, hogy rögtön kifizetnék őket? Miért hagyja el mindeni ki Magyarországot?”

A családról:
„Hetekkel ezelőtt rendeztek egy konferenciát Veronában, ahol arról beszéltek, hogy a családi értékek azt jelentik, hogy a nőknek csöndben kell maradniuk és legyenek gyerekeik, hogy a családi értékek azt jelentik, hogy a melegek nem lehetnek jó szülők. Én mélységesen nem értek egyet ezekkel. Én az egyenlőséget pártolom. Azt gondolom, hogy a gyerekek gondoskodó és szerető szülőket érdemelnek, függetlenül attól, hogy két férfi, két nő, egy nő és egy férfi, vagy éppen egy egyedülálló szülő neveli őket”.

A nemzeti identitásról:
„Mély értelme van annak, hogy az emberek ragaszkodnak az identitásukhoz, ahhoz, hogy honnan származnak, és ott van a félelem is attól, hogy ahogy a világ változik, elveszik az identitásukat, vagy legalábbis veszélybe kerül az identitásuk. Ez egy hamis ellentmondás. Én hiszek abban, hogy az Európára jellemző sokféleség erősség, nem gyengeség.”

A bevándorlásról:
„A bevándorlás problémája 2015-ből és 2016-ból származik, amikor mi láthatóan nem tudtuk kontrollálni. Azóta tettük lépéseket, hogy visszavegyük az irányítást. Ezt nem sikerült még elérnünk, de közel vagyunk hozzá. Az egyetlen dolog, hogy az új politikai ragadozók rávetették magukat arra a tényre, hogy az emberek félnek attól, hogy nem tudjuk az irányításunk alá vonni a folyamatot. És ezek a politikus kijátsszák az identitás politika kártyáját, azt mondván, hogy ezek az emberek nem tartoznak ide, fenyegetést jelentenek számunkra, és hogy ki kell állnunk ez ellen. Kontrollálhatjuk a folyamatot, de ha szeretnénk kapcsolatban maradni az értékeinkkel, akkor egy biztonságos menedéket kell fenntartanunk a menekülteknek. És meg kell mondanunk azoknak az embereknek, akiknek nem jár menedékjog, hogy vissza kell térniük a szülőhazájukba.”

Arra a kérdésre, hogy mi van azokkal a menekültekkel, akik nem vallják az európai értékeket, kiemelte, hogy az európai társadalmak nagyon kis hányadáról van szó.

„Ezeknek az embereknek meg kell tanulniuk a mi értékeinket, mert ők nem így nőttek fel. Ha nem viselkednek a törvényeknek megfelelően, akkor annak jogi következményei lesznek. El kell érnünk, hogy az emberek magukévá tegyék a törvényeket. Természetes, hogy a bevándorlással kapcsolatban vannak problémák” – magyarázta Timmermans.

„Az antiszemitizmus sem magától erősödik, hanem az identitáspolitika miatt is. Ha az, aki más, az ellenség, akkor mindenhol ellenséget fognak látni, és ez megöli Európát. Nem kellene idáig eljutnunk” – tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

A brüsszeli döntésekről
„Brüsszel nem dönthet semmiről egyedül, az Európai Parlament többsége, és a nemzetállamok kormányainak beleegyezése nélkül.

Azoknak a politikusoknak üzente, akik panaszkodnak, hogy Brüsszel döntött, maguk is ott vannak az asztalnál. Van szavuk, van szavazatuk, ne próbáljanak meg elrejtőzni a saját felelősségük elől, és valaki másra tenni!”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: