Kiemelt kép a 2014-es választási kampány idejéről, MTI / Mohai Balázs
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A hatalom mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket. De most a saját vermükbe estek.

Az index.hu számolt be arról, hogy precedens értékű ítéletben adott igazat a Magyar Szocialista Pártnak a legfelsőbb bíróság. Gyakorlatilag el akarták lehetetleníteni az MSZP és vele együtt a többi ellenzéki párt kampányát.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a Fidesz minden fronton mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlen egy másik párt se tudja hatékonyan eljuttatni politikai üzeneteit a választókhoz. Kezdve a köztévé megszállásától, odáig, hogy úgy alakították át a kampányszabályokat, hogy gyakorlatilag a fizetett hirdetőfelületek kivételével szinte lehetetlenné vált választási hirdetés elhelyezése. A fizetett hirdetési felületek, óriásplakát helyek, pedig szinte kivétel nélkül a jobboldal zsebében vannak.

Vannak pártok, amelyek gyakorlatilag nem tudnak plakáthelyet vásárolni sem, mert egész egyszerűen a plakátcégek nem adják el nekik.

Az MSZP is egy trükköt vetett be annak érdekében, hogy legyenek fizetett plakátjai. Egy reklámcéget bérelt fel és a reklámcég kötötte meg a szerződéseket a plakáthelyet értékesítőkkel, így csak a plakátok kikerülése után derült ki, hogy a megvett plakáthelyeken az MSZP plakátjai lesznek kint.

Az új szabály szerint egy párt ugyanis csak akkor helyezhet el közterületre hirdetést, ha ahhoz a tulajdonos hozzájárul. Ameddig korábban az önkormányzati hirdetőtáblákat vagy a villanyoszlopokat használhatták a pártok, addig most ez engedélyhez kötött.

Mindeközben a legtöbb televízióból nemes egyszerűséggel kitiltották még a kampányfilmeket is.

Ebben a helyzetben az MSZP engedélyt kért a fővárosi közvilágítási oszlopokat kezelő B. B. D.- és K. Kft-től választási hirdetéseinek kihelyezésére. Ez a két cég egyébként a fővárosi önkormányzathoz tartozik.

A B.B.F.és K. válaszlevelében azt írta, hogy engedélyezi ugyan, de ehhez a Fővárosi Önkormányzattól is engedélyt kell kérnie az MSZP-nek, ezen felül pedig közterület-használati díjat is fizetnie kell. Ez nem olcsó mulatság, plakátonként 9 és 16 ezer forintot kellene fizetni havonta. A Fővárosi Önkormányzat ugyan dönthet úgy, hogy díjmentességet ad, esetleg kedvezményt, de az MSZP-nél úgy gondolták, hogy nem adnák nekik oda kedvezményesen. – írja az Index.

Emiatt fordult bírósághoz az MSZP. A kúria kimondta: az oszlopokon történő plakátelhelyezés választási kampány idején nem köthető közterület-használati engedélyhez és díjhoz, a közterület-használatról szóló szabályok csak az önálló hirdető-berendezések és óriásplakátok esetén alkalmazhatók. Magyarul arról van szó, hogy azoknál a berendezéseknél kérhetnek közterület-használati díjat, amelyek kifejezetten hirdető-berendezések (például egy óriásplakát kihelyezésére szolgáló tábla), csakhogy az oszlopok nem ilyenek.

Így tehát ebben a körben győzött az MSZP és ismét kicselezte a hatalmat.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: