Farkas Zoltán (jobb oldalon) - Fotó: Egri Ügyek
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ez lesz a Fidesz a veszte? Egerben robbant a bomba, konkrétan akkora bajban vannak a fideszes fiúk, mint még soha…

Több olyan dokumentum is a birtokunkba került, amelyből kiderül, hogy valaki nagyon sok közpénzt játszhatott ki a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából.

A nemrég lecserélt alapítványi vezetőt sejtik a háttérben, a rendőrségi nyomozás már elindult. Az érintettek valamiért nem akarnak érdemben reagálni. – írta meg az Egri Ügyek.

Az egri közéletben régóta jártas, jelenlegi és korábbi politikusokkal sokszor beszélgettünk már a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány és a szervezet nemrég leváltott vezetőinek zűrös ügyeiről. Ezek döntő többségében olyan pletykák voltak, amelyek nagyon is életszerűnek tűntek, ám bizonyítani eddig nagyon nehéz volt. Korábban már jelent meg néhány írás az alapítvány furcsa ügyeiről, de hosszú oknyomozásunk után most olyan dokumentumokhoz és információkhoz jutottunk, amelyekkel részben bizonyítani tudjuk, hogy gigantikus pénzeket csatornázhattak ki a döntő többségében közpénzből működő szervezetből.

Cégek bedöntése, büntetőfeljelentés, milliárdos kár és sok, a Fideszhez ezer szállal köthető személy – erről szól a mostani történetünk, amely egy megdöbbentő leírása annak, hogyan lehet eltüntetni a közpénzt úgy, hogy annak sokáig – vagy talán majd később sem – szinte semmilyen következménye ne lehessen.

Ahhoz, hogy megértsük a sztori olykor nehezen kibogozható és személyi átfedésekkel tarkított lényegét, fontos megérteni, hogy mit is csinál a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA). A HMVTA-t a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, ezek közül több fideszes politikusnál, vagy fideszes érdekköröknél landolt.

Az alapítvány élén sokáig, egészen az idei év nyaráig Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bizalmi embere, Farkas Zoltán állt. Farkas Nyitraival együtt ott volt a Fidelitas alapítói között…

Rengeteg pletykát, furcsa üzleti manőverekre utaló jelet és félinformációt láttunk, hallottunk Farkas Zoltánról és arról, hogy ezek miként szolgálták a helyi Fideszt és a párthoz köthető egyes emberek politikai és olykor anyagi érdekeit, de ezek csak pletykák voltak, azonban olyanok, amelyekhez nem kellett nagy képzelőerő, hogy el tudjuk képzelni, ezeknek lehet igazságtartalmuk. Sokáig dolgoztunk azon, hogy ezek közül legalább egy szeletet be tudjunk mutatni úgy, hogy arra bizonyítékaink is legyenek, ezeket fogjuk leírni most. De előtte néhány, már általunk és országos lapok által is megírt furcsaságokra hívnánk fel a figyelmet.

Miből lett a székház? Az egyik legszövevényesebb eset egy egri ingatlan körül alakult ki, amelyre korábban az akkori tulajdonosai devizahitelt vettek fel, de az adósságok súlya alatt bedőltek. Ők állítólag segítségért fordultak helyi fideszes nagyságokhoz, akik egy elsőre bonyolultnak látszó, de elég cseles manőverrel kihasználták a helyzetet és kijátszották a vállalkozást. Ebben a játszmában egy Smart Unikornis Beruházó és Vagyonkezelő Szövetkezet volt az egyik főszereplő, ennek alapítói között a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány is ott található. Röviden: a hitelező bank érvényesíteni akarta az ingatlanra felvett jelzálogjogot, a pénzintézet aztán értékesítette a követelést, amely egészen véletlenül a Smart Unikornisnál landolt. Ennek a vége az lett, hogy 52 millió forintért megszereztek egy ennek sokszorosát érő épületet (lenti képünkön mutatjuk) úgy, hogy az érdekkörhöz segítségért forduló vállalkozás nagyon pórul járt. Az alapítvány ezután ebben az irodaházban székelt. (Erről az ügyről részletesebben korábbi cikkünkben olvashat.)

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak volt köze egy furcsa támogatáshoz és kölcsönhöz, amelyet az egyik egri önkormányzati képviselő kapott. Ennek lényege, hogy a fideszes Gál Judit Gál Judit – a hivatalos támogatói okirat szerint – ingatlanvásárlásra 9,815 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, illetve ugyanekkora összegben támogatott, nagyon kedvező kamatozású hitelhez is jutott. Ehhez kellett hozzátennie 2,18 millió forint önrészt, így a beruházás teljes költsége 21,81 millió forint volt. A támogatás jelentős része uniós pénzből érkezett, a maradékot a nemzeti költségvetésből pótolta ki az állam.

Az ingatlan egyébként az egri belvárosban található, a Sóház utcában. A közel 400 négyzetméteres ingatlant – rajta a házzal –a támogatói okirat szerint 14 millió forintért vette Gál Judit, 7,8 millió forintért pedig felújította. A földhivatali dokumentumok szerint a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) jelzáloga még rajta van az ingatlanon, amely pontosan akkora értékű, mint a támogatott hitel, vagyis 9,815 millió forint. (Amikor erről írtunk, Gál Judit finoman szólva is kiakadt, kissé meglepő reakcióját szó szerint közöltük.)

És itt kanyarodunk vissza Farkas Zoltánhoz és az alapítvány furcsa ügyeihez: nemrég a HMVTA éléről mennie kellett Nyitrai Zsolt emberének, és a vezetőség jelentős részét is lecserélték. Ennek oka az lehetett, hogy milliárdos visszaéléseket gyanítanak a közpénzzel gazdálkodó szervezetnél, és ez a gyanú olyan erős, hogy – egyelőre – ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek. Jelenleg a rendőrség nyomoz a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál történtek miatt. Nem kis összegről van szó, több mint egymilliárd forintot csatornázhattak ki „ismeretlenek” úgy, hogy most az alapítvány gigantikus mínuszban van. Beszédes adat, hogy, amíg az alapítvány a 2016-os évet kisebb nyereséggel zárta, tavaly sikerült összeszedniük egy 833 millió forintos veszteséget, és az egy évvel korábban még plusz 524 millió forintnyi tőkéjük 2017-re mínusz 576 millió forintba csapott át.

A visszaélésekről szeptemberben a Heves Megyei Közgyűlés egyik bizottsági ülésén is szó volt, mégpedig akkor, amikor az alapítvány tevékenységének tájékoztatójáról szóló napirendi pontról beszéltek. Itt Skultéti Vilmos, a HMTVA új vezetője kimondta, hogy – a portálunk által kikért jegyzőkönyvet szó szerint idézzük – az alapítvány az előző kuratóriumi elnök (Farkas Zoltán) tevékenysége miatt jelenleg igen mostoha, csőd közeli helyzetben van. A szervezetnél komoly, 1,1 milliárd forint pénzügyi hiány áll fenn, melynek kezelése az új vezetés feladata.

Skultéti így fogalmazott: „Az alapítvány előző kuratóriumi elnöke úgy tekintett az alapítványra, mintha az a saját üzlete lett volna, ennek megfelelően mindent magához ragadva, az összes számlát, ügyet, még a szervezet weboldalát is saját kezelésben tartott. Az látszott, hogy az előző kuratóriumi elnök a mikro vállalkozások finanszírozására szánt pénzt nem a megfelelő célokra fordította (…).”

Hogy milyen saját célokról beszélhetett Skultéti, azokból néhány szeletet az általunk megszerzett dokumentumokból be is tudunk mutatni, bár nagyon szövevényes üzletekről és céghálókról van szó. Valaki, aki egyelőre még ismeretlen tettes, előszeretettel adhatott kölcsönöket – hangsúlyozzuk: közpénzből származó hiteleket – olyan cégeknek, amelyek aztán felszámolás alá kerültek és így nem, vagy csak egy nagyon hosszadalmas és egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel végződő eljárás során lehetne visszaszerezni tőlük a nekik adott hiteleket. Ezt az általunk látott, az alapítvány 2017-es évét kutató könyvvizsgáló jelentés is megerősíti. Ebben egyebek közt szerepel, hogy az előzőekhez képest a tavalyi nagy veszteség az alapítványnál „(…) a korábban kihelyezett pénzeszközök értékvesztéséből származik, mivel ezek megtérülése kétséges, mert az érintett társaságok jelentős része felszámolás alatt van.”…

Fotó: Korózs Lajos Facebook oldala

Íme egy példa a sok közül, hogy hogyan került ki a pénz a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványtól olyan cégekhez, amelyek tulajdonosi köre nagyon közel állt, vagy megegyezett az alapítvány akkori vezetőivel. A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány – az általunk látott dokumentumok szerint – minimum 83 millió forintot adott kölcsön egy olyan kft.-nek, amelyben a szervezetnek korábban részesedése volt, de ezt a részesedést még Farkas Zoltán idején, idén júniusában eladták. Ez a cég most Advisor Cross-TFS néven fut, és eléggé úgy tűnik, hogy a 83 milliós kölcsönből több mint 50 milliót nem lehet majd visszaszerezni tőlük. Azért nem, mert az AdvisorCross tulajdonosa, a Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. hatalmas bajban van, milliárdos nagyságrendű adóssága van, és a saját tőkéjét is felélte, a Magyar Nemzeti Bank már tőkepótlási felszólítást is küldött a társaságnak – utóbbiról a Magyar Narancs írt. A CreditTime felügyelő bizottságában a hivatalos cégadatok között ott szerepel Farkas Zoltán és egy másik ismerős név, dr. Gondosné Kereszturi Szilvia, aki nem más, mint a Heves Megyei Közgyűlés korábbi alelnökének, Gondos Istvánnak a felesége.

Így már kissé érthetőbb, hogy Gondos István miért volt olyan csendben a Heves Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén, amikor néhány percben és elég mismásolva, de felmerült az alapítvány zűrös ügye. Itt Bodnár Tibor alapítványi ügyvezető is jelen volt, tőle Dudás Róbert, jobbikos megyei önkormányzati képviselő megkérdezte, tud-e valami tájékoztatást adni a rendőrségi nyomozással kapcsolatban. Bodnár erre úgy reagált, hogy nincs felhatalmazva, hogy nyilatkozzon a kérdésben, mi több, még titoktartási szerződést is aláírattak vele. Szabó Róbert közgyűlési elnök aztán megkérdezte Gondos Istvánt, akar-e bármit hozzáfűzni a témához, de ő nem szeretett volna szólni semmit. Gondoljuk, már csak azért sem, mert a felesége mellett ő is dolgozott az alapítványnak.

Az alapítványnál fontos tisztséget töltött be az a Stefán Zoltán, aki most is önkormányzati képviselő Egerben, illetve a közgyűlés Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságának elnöke. Még a Farkas-érában Stefán ügyvédként dolgozott be a szervezetnek, mi több, felesége is a HMTVA-nak dolgozott, a szervezet honlapja szerint még ma is pénzügyi munkatársként alkalmazzák. Telefonon értük utol Stefánt, aki az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem válaszolt a kérdéseinkre, így arra sem, hogy Farkas Zoltán mellett dolgozva vajon nem lett-e figyelmes semmilyen gyanús ügyletre. Mint egri önkormányzati képviselő annyit tett hozzá, hogy semmilyen egri beruházáshoz nem kapcsolódnak az alapítvány ügyei.

Az alapítvány körül, így az alkalmazottak és megbízottak névsorában egyébként még több egri és Eger környéki fideszes neve is fel-felbukkan: vagy a szervezet kötelékében, vagy azoknál a cégeknél, amelyeknek kölcsönzött a HMVTA.

Kerestük Farkas Zoltánt is, üzenetet is hagytunk a telefonján, de nem reagált, és természetesen a jelenlegi elnöknek, Skultéti Vilmosnak is küldtünk kérdéseket, aki meglepő választ adott. Skultétitől egyebek közt azt kérdeztük, hogy mikor szerzett tudomást a feltételezett visszaélésekről, meg tudja-e erősíteni, hogy több mint 1 milliárd forintról van szó és hogy szerinte menyire felelős ebben az előző vezetés. A jelenlegi elnök erre ennyit írt: „Sajnos, jelenleg nem tudok pontos választ adni az Ön által feltett kérdésekre, így inkább nem válaszolok”. Nos, a mostani elnök, aki a feljelentést látta, az alapítvány helyzetével tisztában van, nem tud pontos választ adni. Világos. Egyébként a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak korábban sem volt erőssége a tájékoztatás, hiszen már az LMP-s Komlósi Csaba és a jobbikos Mirkóczki Ádám is kikérte, hogy mely vállalkozásoknak, vállalkozóknak folyósítottak közpénzt, de az adatszolgáltatást az alapítvány megtagadta. Emiatt folyamatban is van egy per, amelyet a Jobbik indított és információink szerint első fokon már meg is nyertek.

Farkas Zoltán egyébként nem szomorkodhat, ugyan nem vezeti már a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványt, de van dolga bőven, hiszen ő a Heves megyei Poroszló egyik alpolgármestere és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács alelnöke – utóbbi kapcsán egy szeptemberben keltezett dokumentum igazolja, hogy még akkor alelnök volt. Illetve ott vannak a céges érdekeltségei is. Közben pedig az alapítványnál sem kell aggódni, továbbra is Fideszhez közeli emberek vezetik, hiszen Skultéti Vilmos is otthonosan mozog a jobboldali körökben: volt a Nemzeti Kereskedőházak Zrt. igazgatója, és 2000-ben ő volt az, aki a befektetésösztönző ITD Hungary vezetését vette át, kinevezést Matolcsy Györgytől kapta, aki ekkor még nem a jegybankot, hanem az ITD tulajdonosi jogait gyakorló Gazdasági Minisztériumot irányította. Skultéti társelnöke pedig Lombeczki Gábor, aki pedig egri önkormányzati képviselő, és az előző kuratóriumi elnök idején az ő édesapja már dolgozott az alapítványnál.

Forrás: Egri Ügyek, itt olvasható a cikk teljes terjedelmében


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: