Közel 100 millió eurós per vár Orbánékra – katasztrofális következményei lesznek


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 620
    Shares

Megelégelték! – ez az üzenete annak a pernek, mely Magyarország előtt áll.

Magyarország legpatinásabb családja az Esterházy-család alapítványa közel 100 millió eurós összegre pereli a magyar államot- számol be minderről az Index.

A per a család műkincseiért indul, ugyanis az Esterházyak szerint a magyar állam megsértette a családdal kötött korábbi egyezséget. A hazánk történelmének jeles darabjaiból álló műkincs gyűjteménnyel ugyanis nem úgy bánik az Orbán-kabinet, ahogyan az a család és a magyar állam között köttetett még 1923-ban.

Ugyanis már akkor és azután a rendszerváltáskor is a családtól korábban államosított műkincseket az Esterházyak az állam gondjaira bízták azzal a feltétellel, hogy “azokat elérhetővé kell tenni a látogatók és a kutatók számára, illetve adják ki nekik, ha a fraknói kincseket kiállítanák valahol a világon.”

A mesés vagyon érő kincsek azonban információk szerint ládákban hevernek és már a rendszerváltás óta sem teljesítette az állam a megállapodás rá eső részét.

A korábban az Iparművészeti múzeumban kiállított kincsek csupán időszakos tárlatokon szerepeltek például 2006-2008-as kiállításon.

Részben emiatt döntött úgy a kormány 2013 nyarán, hogy a kincsek egy részét a nemrég felújított fertődi kastélyba szállítják. Ez ellen a szakma viszont határozottan tiltakozott, részben, mert szerintük többen láthatnák a gyűjteményt Budapesten, részben, mert a fertődi kastélyban nem megfelelőek a körülmények, nincs például modern, klimatizált kiállítóhely.

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

A kormány a szakmai érvekkel nem törődve 2016-ban a gyűjtemény 70 darabját Fertődre szállíttatta, de ezeket azóta sem látta senki.


A család 2013-ban jelezte, hogy tisztázná a kincsek jogi státuszát.


Az alapítvány akkor felajánlotta az államnak, hogy a gyűjtemény Magyarországon maradhat, de ismét feltételül szabta, hogy azokat elérhetővé kell tenni a látogatók és a kutatók számára, illetve adják ki nekik, ha a fraknói kincseket kiállítanák valahol a világon.

A per mellett most azért döntöttek, mert a fertődi költöztetéssel a magyar állam megsértette azt az 1923-as megállapodást a családdal, melyben Magyarország vállalta, hogy a gyűjtemény az Iparművészeti Múzeumban marad. Ráadásul beládázva a gyűjtemény nem is elérhető az érdeklődők számára.

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 620
    Shares

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük