Közel 100 millió eurós per vár Orbánékra – katasztrofális következményei lesznek


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Megelégelték! – ez az üzenete annak a pernek, mely Magyarország előtt áll.

Magyarország legpatinásabb családja az Esterházy-család alapítványa közel 100 millió eurós összegre pereli a magyar államot- számol be minderről az Index.A per a család műkincseiért indul, ugyanis az Esterházyak szerint a magyar állam megsértette a családdal kötött korábbi egyezséget. A hazánk történelmének jeles darabjaiból álló műkincs gyűjteménnyel ugyanis nem úgy bánik az Orbán-kabinet, ahogyan az a család és a magyar állam között köttetett még 1923-ban.

Ugyanis már akkor és azután a rendszerváltáskor is a családtól korábban államosított műkincseket az Esterházyak az állam gondjaira bízták azzal a feltétellel, hogy “azokat elérhetővé kell tenni a látogatók és a kutatók számára, illetve adják ki nekik, ha a fraknói kincseket kiállítanák valahol a világon.”

A mesés vagyon érő kincsek azonban információk szerint ládákban hevernek és már a rendszerváltás óta sem teljesítette az állam a megállapodás rá eső részét.

A korábban az Iparművészeti múzeumban kiállított kincsek csupán időszakos tárlatokon szerepeltek például 2006-2008-as kiállításon.

Részben emiatt döntött úgy a kormány 2013 nyarán, hogy a kincsek egy részét a nemrég felújított fertődi kastélyba szállítják. Ez ellen a szakma viszont határozottan tiltakozott, részben, mert szerintük többen láthatnák a gyűjteményt Budapesten, részben, mert a fertődi kastélyban nem megfelelőek a körülmények, nincs például modern, klimatizált kiállítóhely.
A kormány a szakmai érvekkel nem törődve 2016-ban a gyűjtemény 70 darabját Fertődre szállíttatta, de ezeket azóta sem látta senki.

A család 2013-ban jelezte, hogy tisztázná a kincsek jogi státuszát.


Az alapítvány akkor felajánlotta az államnak, hogy a gyűjtemény Magyarországon maradhat, de ismét feltételül szabta, hogy azokat elérhetővé kell tenni a látogatók és a kutatók számára, illetve adják ki nekik, ha a fraknói kincseket kiállítanák valahol a világon.

A per mellett most azért döntöttek, mert a fertődi költöztetéssel a magyar állam megsértette azt az 1923-as megállapodást a családdal, melyben Magyarország vállalta, hogy a gyűjtemény az Iparművészeti Múzeumban marad. Ráadásul beládázva a gyűjtemény nem is elérhető az érdeklődők számára.

 


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük