Ez de szép! – Az ország kedvenc vallásfilozófusa pár gondolattal lealázta a vérfideszeseket


Gábor György
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 395
    Shares

Újabb remek gondolatfutam egy kiváló honfitárstól: „Miért adnék egy fillért is a francia egyháznak?”

Kezdte sorait a kiváló vallásfilozófus, s meg is válaszolta az egyébként undorító kérdést…

Akkor hát egy kis továbbképzés: A Notre-Dame nem a francia katolikus egyház tulajdonában van. Erről legelőször az 1801-ben Napóleon és VII. Pius pápa által kötött konkordátum gondoskodott, majd ezt erősítette meg az 1905. december 9-én kelt törvény az állam és az egyház szétválasztásáról.

A franciaországi templomok állami, megyei, városi tulajdonban vannak, s akad, amelyik az egyházmegyei egyesületé. A központi vagy helyi közigazgatási tulajdonban lévő épületek (templomok) vallási célra történő használata biztosított, s ezek formálisan közbirtoknak minősülnek, de a joggyakorlat szerint egy egyházi intézmény tekintendő jogos használónak.

Ami az épületek karbantartását illeti, ez elsősorban a haszonélvezeti joggal rendelkező egyesület kötelezettsége, de az 1908-as törvénykiegészítés lehetővé tette, hogy az illetékes közigazgatási szerv költségvetésébe ilyen épületek javítási-rendbehozatali tételei is belekerüljenek. Az új templomok, kápolnák építéséhez a városi, községi közigazgatás nyújthat segítséget, de ez alapvetően az egyházmegyei egyesületek hatáskörébe tartozik, és az érdekelt hívek közreműködésével történik, amelyet e célra felállított szakemberek tanácsa irányít.

Vagyis a helyzet lényegét tekintve más, mint a jelenlegi Magyarországon.
Amúgy pedig tényleg jó lenne megérteni, hogy a Notre-Dame – miként sok más érték itt is, ott is, amott is – nem a katolikus egyházé, nem a református egyházé, nem az evangélikus egyházé, nem a zsidó felekezeté, hanem mindannyiunk eszmei tulajdona.

Szóval, ha valaki megteheti, bátran tegyen felajánlásokat, ugyanis ez a pénz a közösbe megy, nem úgy, mint az a súlyos milliárdokban mérhető összeg, amit – teszem azt – Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kap tőlünk, a kormány hercig közreműködésével, a focistadionjára és wellnessközpontjára.Forrás: Gábor György közösségi oldala

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 395
    Shares

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük