feszület - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ajánlom ezt a nagyon kemény igazságokat tartalmazó cikket hívőknek, vallásosoknak és pogány barátainknak is elolvasni, mert benne van a mai társadalom és a magyar egyházak nyomora…

Interjú Széles Tamás püspökkel

Széles Tamás ókatolikus püspököt kérdezte Mohai Attila a kereszténység mai válságáról, családpolitikáról, hatalomról, egyházpolitikáról.

Püspök úr, tényleg akkora bajban van a kereszténység Európában? Ön szerint a magyar állam anyagi támogatása elég ennek a problémának a megoldására?

Ha kérhetem, maradjunk a Tamásnál, szerintem igen, a kereszténység tényleg hatalmas válságot él át, szó szerint “porlik, mint a szikla”, fogynak a hívek. Ugyanakkor azt gondolom, teljes tévedés állami pénzzel finanszírozni az egyházakat.

Ezt nem értem. Miért baj, ha az az állam segít a bajban? Az állam és az egyház szétválasztására gondol?

Nem. Én nem politizálok, csak a Szentírás alapján szemlélem a világot. Az egyházak legfontosabb teendője, hogy Isten országának természetfölötti valóságát közvetítsék és oda bevezessék a híveket, aminek az ég adta világon semmi köze nincs a pénzhez. Ehhez nem kell pénz. Az isteni kegyelem nem fog bőségesebben áradni a magyarokra, ha az egyházi épületeket felújítják, és mindenféle programokat indítanak.

Isten számára a pénz olyan valami, ami eltereli az ember figyelmét a fontos dolgokról. Inkább káros, mintsem hasznos vagy üdvös. Jézus nem véletlenül intett, hogy a gazdagoknak nagyon nehéz lesz bejutniuk a mennyek országába. Ahogy bárkit megszédít egy Lottó-nyeremény vagy bankbetét, úgy a pénz eltereli az egyházak figyelmét az Isten országáról, megzavarja őket is.

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az iszlám egyre nagyobb területet hódít Európában, egyre többen térnek át a muszlim hitre. Az állam a pézbeni támogatásokkal ellensúlyozni szeretné ezt a tendenciát…

Olyan könnyű mindig másokra mutogatni. No, itt a baj, hogy azt hisszük, az iszlám a hibás. Az iszlám nem azért terjed, mert jobb vagy vonzóbb a kereszténységnél. Az iszlám azért tud terjedni, mert a kereszténység teljes mértékben hiteltelenné vált, de legalábbis az intézményrendszere elvesztette minden hitelét.

Hogy prédikálhatnánk hitelesen egyszerűséget és szegénységet, ha milliárdok fölött rendelkezünk? Hogy várhatnánk el az ellenség szeretetét, ha közben démonizálunk más vallásokat? Hogyan beszélhetnénk hitelesen az irgalmas szamaritánusról, ha a saját hajléktalanjainkat egyik napról a másikra kizárjuk a társadalomból? Hogyan beszélhetnénk a szeretetről, amikor a családok nagyobb része felbomlik, és az elváltakat és újraházasodottakat kirekesztjük a szentségek vételéből, gyakorlatilag egy mozdulattal kikukázzuk őket? Hogyan lehetne hihető az életszentség, ha egymás után buknak le a pedofil papok, akiknek püspökök és bíborosok falaztak? Hogy hitessük el az evangéliumi erények fontosságát, ha a papság erkölcstelen, pénz- és hataloméhes, pozícióvadász. Ma már magas rangú egyházi személyeket állítanak polgári bíróságok elé, amilyen soha nem volt a történelemben!

A cikk folytatódik, teljes terjedelmében itt olvasható.

Magyar ókatolikus misszió

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: