Orbán, Gruevszki
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem egészen fél éve már, hogy a hazájában korrupció miatt jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a magyar menekültstátuszt.

Az, hogy Orbán Viktor jóbarátja a magyar miniszterelnök kegyéből és – szinte bizonyosan – személyes döntése alapján Magyarországra jöhetett és megúszhatja a jogerős büntetését, több mint botrány. Olyan erkölcsi szégyenfolt, amely szinte azonos méretű szennyeződést hagyott hazánk becsületén, mint az azeri baltás gyilkos – vélhetően üzleti alku keretében – történő elengedése. Sok minden szerepel majd Orbánék kormányzásának szégyenlistáján: ezek az esetek bizonyosan az élmezőnyben lesznek.

Azt továbbra sem tudjuk, hogy Gruevszki miért nem más, közelebbi szomszédos biztonságos országba menekült, ha féltette az életét, ahogy azt minden más menekülttől is számonkérik a Fideszben. Továbbra sem tudjuk hitelt érdemlően, hogy milyen titkosszolgálati és magyar állami segítséggel szökött Budapestre a büntetés elől a macedón politikus, ahogyan azt sem tudjuk:

menekültstátuszával milyen jogokat, kedvezményeket és egyéb juttatásokat kap. Sőt, az is kérdés, hogy – mint azt egyre több helyről hallani lehet – Gruevszki kérvényezte-e már a magyar állampolgárságot és Orbánék készek-e megadni neki ezt a kivételes státuszt. Hogy ezekben a kérdésekben tisztán lássunk, írásbeli kérdéssel fordultam a belügyi tárcához néhány héttel ezelőtt.

Pintér Sándor belügyminiszter azonban – egészen pontosan a helyette aláíró Kontrát Károly államtitkár – hosszú gondolkodás után mindössze annyit tudott válaszként közölni: a menedékjogról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy a menekültügyi hatóság miről és kiknek adhat tájékoztatást, jelen esetben pedig sem a nyilvánosságnak, sem nekem nem adhatnak felvilágosítást. Vagyis nem mondtak semmit, azt sem cáfolták, hogy Nikola Gruevszki kérvényezte volna már a magyar állampolgárságot. Ideje lenne, ha a kormány nem titkolózna Orbán Viktor jóbarátjának ügyében és tisztességes módon tájékoztatná a magyarokat minden, a macedón politikusnak járó kedvezményt és státuszt illetően. Ahogyan ők szokták a plakátokra írni közpénzmilliárdokból: mert jogunk van tudni.

Legyen világos, hogy miközben a Fidesz semmi mást nem tud mondani a „migránsozáson” kívül a hazánkat és Európát érő kihívásokra, addig kormányzati pozíciójukkal visszaélve adnak menedéket korrupt politikusoknak vagy épp engednek szabadon jogerősen elítélt gyilkosokat. És miközben a Fidesz bőszen a „gazdasági migránsok megállítását” hirdeti, addig fideszes zsebekbe vándorló milliárdokért árulnak letelepedési lehetőséget sötét hátterű narancs-migránsoknak. Ezért fogják a hatalom elvtelen gyakorlói és harácsoló kollaboránsai a történelem szemétdobján végezni. Ott lesznek mind, kivétel nélkül.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázharmincnyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: