Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tíz évvel ezelőtt tett utoljára a választók asztalára érdemi és valós EP-programot a Fidesz.

Az akkor 283 oldalas dokumentumban részletesen bemutatták, hogy mit és miként tartanak fontosnak Magyarország európai jövőjét illetően. Volt benne gondolat, vállalás, állítás.

A dolgozat komolyságát jól mutatja, hogy az azóta háttérbe zavart Martonyi János jegyzi még az előszót, a szakpolitikai program pedig olyan fejezeteket tartalmaz, amelyek például a családpolitikát, a szociális ügyeket, a romapolitikát, a gazdasági feladatokat vagy épp nemzetstratégiai kihívásokat elemzi.

A Fidesznek ekkor még voltak gondolatai. Azt most tegyük félre, hogy – mint arra egyébként a múlt héten részletesen rámutattam – az ebben a programban szereplő legtöbb mondat olyannyira pro-európai, hogy a mostani Fidesz a tíz évvel ezelőtti énjét tulajdonképpen „sorosista, nemzetellenes összeesküvőnek” kellene, hogy nevezze.

Ez önmagában elképesztő, de most arra akarom felhívni mindenki figyelmét (és elsősorban a Fidesz politikáját támogató tisztességes kormánypártiakét), hogy Orbán Viktor és csapata tökéletesen hülyének néz mindenkit. És elsősorban saját követőit. A Fidesznek volt ugyanis arca szégyenérzet nélkül egy olyan „hét pontos akciótervet” meghirdetni a héten európai programként, amelyben csak sorosozásra és migránsozásra futotta.

Egyetlen épkézláb gondolatuk sincs a szociális egyenlőtlenségek kiküszöböléséről, az előttünk álló újabb gazdasági válság hatásainak kivédéséről, a munkavállalói jogok megerősítéséről, a rohadó egészségügyi helyzetről, az európai közösségünket érő külső- és belső támadásokról, a klímaváltozás sorsdöntő problémáiról, az emberek hétköznapjait valóban érintő kihívásokról. Tíz éve még közel háromszáz oldalon keresztül érveltek a saját víziójuk mellett, most Orbán Viktortól csak hét pontos migránsozásra telik.

Tisztelt választók, Önöket a Fidesz agymosott droidoknak, a szavazóurnához terelhető buta lemmingeknek tartja. Pont. Hiába írják ki a fejük fölé, hogy nekik „Magyarország az első”, nekik a néphülyítés az elsődleges. Ez a hétpontos akármi tökéletesen megrajzolja Orbán és a Fidesz mentális állapotát, a magyarság sorsához való igazi viszonyulását. A lázári szállóigét újragondolva, mondhatnánk azt is: akinek ennyi mondanivalója van, az ennyit is ér.

Ezzel az orbánisztáni selejt világgal szemben az MSZP és a Párbeszéd szövetsége az, amely világos alternatívát mutat. A választók akaratának megfelelően létrehoztuk az egyetlen ellenzéki közös listát, a „Haza, Szeretet, Európa” címet viselő európai programunkat pedig büszkén vállaljuk és ajánljuk a hazánk és nemzetünk sorsa iránt felelősséget érző választóknak.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázharminchetedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: