Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A budapesti választási együttműködés másik fővárost, majd 2022-ben talán egy másik országot teremthet – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke.

„Mi nem azért szeretnénk változást Budapesten, mert valamiféle indulat vezet minket, valami gyűlölet. Még csak nem is azért, hogy a különböző pártoknak legyenek polgármesterei. (…) Hanem azért, mert abban hiszünk, (…) ez a négy párt és ez a 21 kitűnő harcos (…), hogy kehet másik Budapestet csinálni, és a másik Budapestből talán lehet 2022-ben egy másik országot.”

„Ehhez képest lényegtelen, hogy Puzsér Róbert megsértődik”, vagy hogy az LMP-ben az ügyrend úgy alakul, hogy nem tudnak döntéseket hozni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum által létrehozott együttműködés – melynek nyomán a hét végén 21 budapesti kerület közös ellenzéki főpolgármester-jelöltjét mutatták be a nyilvánosságnak – önmagában képes a Fidesz leváltására Budapesten. Egyértelműsíti, ki a Fidesz-KDNP kihívója, és ki a legesélyesebb a győzelemre.

Az együttműködést persze helyes lenne bővíteni, „és az LMP esetében komoly szándék van erre”. Sajnos azonban az LMP maga látta be a tárgyalások folyamán, hogy bár a Jobbikkal való választási szövetség helyett a fenti négy párttal való szövetségkötést preferálja, nem tud döntésre jutni.

„Önmagukba gabalyodtak bele” – mondta Molnár, de hozzátette: érezték az LMP-n a megállapodási szándékot, ám „az időtényező és a döntéshozatal teljesen reménytelen volt”.

A tárgyalások során az LMP-nek széleskörű együttműködést ajánlottak különféle programok mentén, mint a Zöld Budapest, a fenntartható fejlődés, az autósforgalom korlátozása, a zöldfelületek növelése; e mellett, hogy három kerületben az LMP adja a közös jelöltet, és legyen kompenzációs hely, valamint hogy különböző szinteken bővítsék az önkormányzati helyeket az LMP számára.

„Ezt ők is méltányosnak tartották, csak nem jutottak el oda, hogy döntsenek róla. Így tulajdonképpen két szék közül pad alá esett” – mondta Molnár. De „mi nem az LMP-vel szeretnénk vitatkozni. Nekünk a várossal van dolgunk, mert szeretnénk másképp csinálni” – emelte ki.

A Momentumról azt mondta: „nagyszerű döntést hozott” azzal, hogy félretette az identitásbeli különbségeket és belátta, hogy nincs alternatívája ennek az együttműködésnek.

Molnár nem zárta ki a szövetség későbbi bővítését. A Jobbikról elárulta: hivatalos tárgyalásokat nem folytattak velük, mert méréseik szerint a fővárosban nem indokolt az együttműködés; a kerületekben viszont nincs akadálya.

Puzsér Róbert „felfüggesztéséről” az előválasztási folyamatban azt mondta: Puzsér koordinált indulást szeretne, olyat, ami miatt 2014-ben rengeteg kritika érte az ellenzéket. „Ebből mi nem kérünk” –jelentette ki.

Azt mondta: lesz második fordulója az előválasztásnak, mégpedig olyan feltételekkel, mint amiben Puzsérral korábban meggyeztek. Mivel itt nem kell egyeztetni, ezen bárki indulhat, kivéve az MSZP-t, a Párbeszédet, a DK-t és a Szolidaritást, hiszen nekik megvan a közös jelöltjük Karácsony Gergely személyében.

Horváth Csabáról, aki Zuglóban indul polgármester-jelöltként, kijelentette: a legbiztosabb győztesek között lesz, megkérdőjelezhetetlen többséget fog szerezni, és ezt rajta, Molnár Zsolton, számon is lehet kérni.

Szalma Botonddal kapcsolatban, aki annak idején a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt, majd kilépett a KDNP-ből, most pedig a szövetség IV. kerületi polgármester-jelöltje lett volna, Molnár furcsának nevezte, hogy Szalma „a hétvégén még kampányanyagokat készített, majd hétfőn a családja biztonságára hivatkozva visszalépett”.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: