Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nonszensz!

Ne vegzálják rendőrök az aláírást gyűjtő aktivistákat, a rendőrség és az önkormányzatok tartsák be a törvényt! – szólította föl hétfőn az érdekelteket Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője és Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke.

Őrsi elmondta: tegnap az MSZP és a Párbeszéd szövetsége elfogadta és véglegesítette az egyetlen közös listát a májusi európai parlamenti választásra.

A lista Európa-párti civilszervezetek és pártok együttműködésével jött létre.Mivel tegnap lett végleges, a szövetség aláírásgyűjtő ívei ma délután kerülnek minden megyei jogú városba, Budapesten hét állandó sátorba és több tucat helyszínre, és ezen kívül több száz aktivista pultjához országszerte.

„Az elégedetlen emberek egy tollnak a segítségével tudnak változtatni. (…) Az egyetlen és legfőbb ellenfél, az a tétlenség, és ha valaki otthon marad” – mondta Őrsi.

Harangozó Tamás és Barabás Richárd felszólította Pintér Sándor belügyminisztert: „tegyen rendet”, adjon ki egyértelmű állásfoglalást és szüntetesse meg az ellentmondó döntéseket és az ellentmondásos gyakorlatot aláírásgyűjtések ügyében.

Ne vegzálják az aláírásgyűjtőket sem.

Harangozó elmondta: „Elképesztő káosz és visszaélésszerű joggyakorlás zajlik” a hatóságok részéről az aláírásgyűjtés körül: a rendőri szervek különböző törvényi helyekre hivatkozva akadályozzák a gyűjtést az ország különböző pontjain, s az önkormányzatok is egymástól eltérő szabályokat alkalmaznak:

van, ahol engedélyt, van, ahol helypénzt kérnek.Harangozó kiemelte Miskolcot és Győrt, ahol a rendőrség ragaszkodik ahhoz, hogy aláírást gyűjteni csak a gyülekezési törvény hatálya alatt lehet, miközben a zalaegerszegi kapitányság szerint pártok a választási kampányban korlátozás nélkül, mindenféle hatósági vegzálás nélkül gyűjthetnek aláírást.

Ne használják a rendőröket arra, hogy egyenként igazoltattassák velük az ellenzéki aláírásgyűjtőket, mint Budapesten történt, vagy, ahogy Tatabányán, a gyűjtés elején, közben és a végén is létszámbejelentést kérjenek a rendőrök az aktivistáktól – mondta.

„Ez nonszensz!”

– fakadt ki Harangozó, s hozzátette: a jelenlegi helyzetben, amikor akkora a létszámhiány a rendőrségen, „kifejezetten károsnak és nevetségesnek tartjuk”.

Barabás hangsúlyozta: nem a túlterhelt és alulfizetett rendőrökre vonatkozik a felszólítás, hiszen a rendőrök csak áldozatai egy önkényes politikai hatalomnak, amely pártállami időket idéző eszközökkel és titkosszolgálati módszerekkel próbál politikai aktivistákat megfélemlíteni, talán a Fidesz „30 évvel ezelőtti nosztalgiája miatt.

”Hogy képzelhető el, hogy a rendőröknek politikai aktivistákat kell vegzálniuk, amikor bőven van bűncselekmény, amit üldözniük kéne? – kérdezte.

Ezzel a kormány a politikai elnyomás eszközévé teszi a rendőröket és valamennyiünk biztonságát veszélyezteti – jelentette ki, a Párbeszéd és az MSZP nevében is azonnali fizetésemelést és életpályamodellt követelve a rendőrök számára.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: