Tiborcz István és Orbán Viktor Fotó: Népszava.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Polt Péter már nem tud segíteni.

Az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sérthettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket.

Öt magyarországi céghez vonult be meglepetésszerű ellenőrzést tartani az Európai Bizottság március közepén egy Elios Zrt.-hez köthető vizsgálat részeként – tudta meg az Index.hu.

Az egyik vállalat maga az Elios Zrt. volt.

Tiborcz István korábbi érdekeltségét az uniós források szabálytalan felhasználása miatt már vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. (Ennek eredménye, hogy az elmarasztalt Elios számonkérése helyett a teljes uniós támogatást visszafizette közpénzből az Orbán-kormány.) A mostani nyomozásnak más a célja:

az Európai Bizottság gyanítja, hogy az EU-s támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket.

Ha bebizonyosodik, hogy tiltott módon megegyeztek egymással a piac felosztásáról, vagy mesterségesen árazták a termékeiket, szolgáltatásaikat, és ezzel torzították a piaci versenyt, akkor jelentős büntetésekre számíthatnak. A bizottság a szabálysértőkre pénzbüntetést róhat ki, amelynek összege az érintett cégek forgalmának akár 10 százalékát is elérheti.

A bizottság versenypolitikai főigazgatóságának az ellenőrei összehangolt akciót hajtottak végre: ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban jelentek meg az érintett vállalatoknál, lefoglalták az elektronikus eszközöket és átfésülték az adathordozókat. Olyan nyomok után kutattak, amelyek arra utalnak, hogy ezek a társaságok összejátszottak a piac egymás közötti felosztásáról. Az információt a portál céghez közeli forrásai is megerősítették, nem hivatalosan elismerve a vizsgálat tényét.

2015-ben már a magyar hatóságok is folytattak versenyjogi vizsgálatot az Eliosnál. Akkor az Átlátszó egyik cikke alapján az LMP tett feljelentést, mert az Elios által megnyert közbeszerzéseknek több gyanús eleme volt: egy Elioshoz köthető cég, a Sistrade Kft. segített előkészíteni a közbeszerzéseket különböző állami szereplőknek, hogy aztán az adott pályázatot az Elios megnyerje. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) másfél évvel később lezárta, és megállapította, hogy nem történt kartellezés, mert az érintettek nem versenytársak.

Az Európai Bizottság nem kommentálta az ügyet.

Forrás: Index/Hírklikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: