Gyászol az egész magyar filmes szakma, a szakma egyik legkiválóbb alakja hunyt el


A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!
  •  

A rossz hírt a Magyar Filmművészek Szövetsége jelentette be.

A Magyar Filmművészek Szövetsége közölte az MTI-vel, hogy 94 éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező. A rendező pályája alatt 204 rövidfilmet, hosszú ismeretterjesztő és dokumentumfilmet, 4 rövid játékfilmet és 3 játékfilmet forgatott.

1949-1953 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1949 óta a Mafilm dolgozója. 1960-ban létrehozta a miskolci rövidfilmfesztivált, melynek idős kora ellenére, szakmai igazgatója volt. 1970-1978 között a Mafilm Népszerű-tudományos és Oktatófilm Stúdiójának vezetője volt. Legtöbb filmje társadalomtudományi, néprajzi, táncművészeti, képzőművészeti témákkal foglalkozik.

1968-ban Balázs Béla-díjat, 1969-ben SZOT-díjat kapott. A karrierjét 1975-ben Érdemes Művész címmel, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrendjével honorálták. A 2006-ban, a 37. Filmszemlén életműdíjban részesült.

György István, filmrendező – Fotó: NewsBeezer

Szakmájának egyik legnagyobb, legkiválóbb alakja volt. Legyen neki könnyű a föld.

 


A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!
  •  

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük