Gyászol az egész magyar filmes szakma, a szakma egyik legkiválóbb alakja hunyt el


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 119
    Shares

A rossz hírt a Magyar Filmművészek Szövetsége jelentette be.

A Magyar Filmművészek Szövetsége közölte az MTI-vel, hogy 94 éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező. A rendező pályája alatt 204 rövidfilmet, hosszú ismeretterjesztő és dokumentumfilmet, 4 rövid játékfilmet és 3 játékfilmet forgatott.

1949-1953 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1949 óta a Mafilm dolgozója. 1960-ban létrehozta a miskolci rövidfilmfesztivált, melynek idős kora ellenére, szakmai igazgatója volt. 1970-1978 között a Mafilm Népszerű-tudományos és Oktatófilm Stúdiójának vezetője volt. Legtöbb filmje társadalomtudományi, néprajzi, táncművészeti, képzőművészeti témákkal foglalkozik.

1968-ban Balázs Béla-díjat, 1969-ben SZOT-díjat kapott. A karrierjét 1975-ben Érdemes Művész címmel, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrendjével honorálták. A 2006-ban, a 37. Filmszemlén életműdíjban részesült.

György István, filmrendező – Fotó: NewsBeezer

Szakmájának egyik legnagyobb, legkiválóbb alakja volt. Legyen neki könnyű a föld.

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 119
    Shares

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük