Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Voltaképpen amitől mindeddig rettegett a kormányoldal, most bekövetkezett.

Akár egyetlen mondatban össze lehetne foglalni ami történt mégis egy több éven keresztül tartó folyamat végeredménye mindez. Gyakorlatilag a kezdetektől fogva, 2012 után pedig egészen biztosan a Fidesz legnagyobb félelme az volt, hogy az ellenzék összeáll és képes egyetlen tömbként felállni a  Fidesz hatalmával szemben.

Márpedig megtörtént. Kijelenthetjük, hogy az ellenzék összefogott. Budapesten egészen bizonyosan közös indulás lesz, és az ország több pontján is megalakult a váltószövetség, míg máshol igen jól haladnak a tárgyalások.

Ami pedig a hab a tortán az, hogy a pártok képesek a belátásra is. A Fodor Gábor vezette Liberálisok például bejelentették: visszalépnek az Európa Parlamenti választásoktól, mert bizonyosan nem lépnék át az 5%-os határt és nem akarnak szavazatokat vinni az ellenzéktől és ezzel a Fideszt támogatni. Mióta mondjuk már, kockázatos 5%-alatti pártoknak egyedül indulniuk.

Bár nem született meg az ellenzéki összefogás az EP választásokra és szövetségben csak az MSZP-Párbeszéd indul mégis pozitívak a folyamatok. Bejelentették a pártok ugyanis a közös indulást az önkormányzati választásokon.

A HírHugó forrásai szerint az alábbi jelöltek indulnak el a fővárosban:

Az I. kerületben V. Naszály Márta, a Párbeszéd fővárosi képviselője lesz a lakásmutyikba keveredett Nagy Gábor Tamás kihívója. V. Naszály 2018-ban MSZP-Párbeszédes képviselő-jelölt volt ebben a körzetben, bár ő volt a kerületben a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, de a választások előtt visszalépett az LMP-s Csárdi Antal javára, aki így meg is nyerte a körzetet.

II. kerületben Örsi Gergely lesz a közös jelölt. Bár egy fiatal emberről van szó, még is komoly politikai rutinnal rendelkezik. Örsi az MSZP fővárosi alelnöke és a II. kerületi önkormányzatban nagy tapasztalatokkal rendelkező ellenzéki képviselő. Ő vezeti a II. kerület közös ellenzéki frakcióját.

III. kerületben Óbudán egy igazi Fidesz-verő az ellenzék jelöltje. Kiss László 2014-ben az országgyűlési választásokon nagy fölénnyel győzte le a Fideszt. A 2018-as parlamenti választásokon azonban nem ő indult ebben a körzetben, de így is megőrizte az ellenzék ezt a bástyáját.

Újpesten az ellenzék már egy közös polgármester jelöltet elfogyasztott. Eredetileg a korábbi KDNP-s Szalma Botond lett volna a közös jelölt, de a bejelentés után nem sokkal visszalépet, Sikerült egy új jelöltet találni, az amúgy baloldali kerület vezetésére Déri Tibor személyében.

V. kerület, Belvárosban is igen jó esélyei vannak az ellenzéknek, hiszen az itteni Fidesz-vezetés jó hírnevét is megtépázta az ingatlan mutyik hada. Az MSZP fővárosi politikusa Tűttő Kata lesz az, aki mögé felsorakozik az ellenzék.

Terézvárosban a Momentum jelöltje Soproni Tamás lesz a jelölt, de erről már korábban írtunk. Információink szerint Erzsébetvárosban nem volt könnyű kiválasztani a polgármester-jelöltet, ugyanis mindegyik pártnak nagyon jó nevei voltak a kerület vezetésére. Így az egyik legélesebb késre esett a választás, az Európai Parlamentben edződött DK-s Nidermüller Péter lesz Vattamányi Tamás kihívója.

Józsefvárosban ismét egy civil jelölttel próbálja meg legyűrni a Fideszt az ellenzék, a népszerű Klubrádiós Pickó András lesz az, aki Kocsis Máté kerületét elhódíthatja az ellenzéknek.

Ferencvárosban az ellenzéki pártok kezdetektől fogva egy dologban értettek egyet, hogy Baranyi Krisztina nem lehet az ellenzék közös jelöltje. Információink szerint, Baranyi zűrös önkormányzati lakás ügye kizárja, hogy az ellenzék jelöltje legyen, de nem is tartják az Együtt korábbi politikusát erős jelöltnek. A 2018-as választásokon míg Csepelen az együttes Szabó Szabolcs nyert, vagy a XVI. kerületben Vajda Zoltán 30 százalékot kapott, addig Baranyi csupán 3 százalékot ért el. Ferencvárosban a Párbeszéd fog jelölni, de még nem nevezték meg a polgármester jelöltjüket.

Kőbányán, a X. kerületben az MSZP egyik helyi veteránja Somlyódi Csaba lesz a jelölt, Újbudán a XI. kerületben a Szent Imre kórház korábbi igazgatója Dr. László Imre győzheti le Hoffmann Tamást. Az ellenzék számára az egyik legnehezebb terepen, a Hegyvidéken, a XII. kerületben a DK-s Élő Norbert lesz Pokorni Tamás kihívója.

A XIII. kerületben egy percig nem volt kérdés, hogy az MSZP népszerű sikerpolgármestere Tóth József a jelölt. Zuglóban az MSZP fővárosi politikusa Horváth Csaba válthatja a főpolgármesteri székért induló Karácsony Gergelyt. A XV. kerületben is a jelenlegi Fidesz-verő polgármester Németh Angéla a közös jelölt.

A kertvárosban, a XVI. kerületben Nemes Gábor, BKV-s szakszervezeti vezető, a DK színeiben lesz a jelölt, míg a XVII. kerületben a DK ismert fővárosi politikusa Gy. Németh Erzsébet indul igen jó eséllyel a kerület vezető székéért.

A XVIII. kerületben is az MSZP egyik rutinos politikusa kapta meg az ellenzéki pártok bizalmát, a párt fővárosi képviselője Szaniszló Sándor veheti vissza a Fidesztől a dél-pesti kerület vezetését.

Kispesten sem volt egy percig kérdés, hogy a népszerű szocialista Gajda Péter a pártok közös jelöltje, ahogy Pesterzsébeten sem, hogy a jelenlegi polgármester, Szabados Ákos mögé sorakozik fel mindegyik ellenzéki párt.

Csepel ennél sokkal izgalmasabb. Bár igen csak mély baloldali hagyományokkal rendelkezik a sziget-kerület, de ennek ellenére a Fidesz bitorolja itt a polgármesteri széket. Csepel visszahódítását az ellenzék kötelező feladatnak tekinti, így egy helyben igen jól csengő névvel indul neki a választásoknak. A Csepeli Munkás Otthon igazgatóját, Takács Mónikát küldik harcba a rezsiharcokban igen csak megfáradt Németh Szilárd kerületében.

A XXII. kerület Budafok-Tétény egy politikai elemző számára egy igazi csemege. Ez a kerület a klasszikus billegő kerület, ami inkább jobboldali karakterű. Ritkaság. Itt hosszú éveken keresztül Lendvai Ildikó kirobbanthatatlan parlamenti képviselő volt, de közben a kerületnek, hol fideszes, hol MSZP-s polgármestere volt. 2018 tavaszán az MSZP akkori elnöke Molnár Gyula indult itt és nyert. Tehát, nem esélytelen az ellenzéki győzelem. Itt a Momentumos Havas Tamás fog indulni.

Soroksárt is egy érdekes kerület. A XXIII. kerület csak 1994 óta létezik és azóta a most visszavonuló Geiger Ferenc vezeti, bár a parlamenti választásokon a baloldal szokott diadalmaskodni, a választás nagy kérdése, hogy a Fidesz jelöltje vagy a baloldal jelöltje örökli meg a népszerű polgármester székét. Éppen ezért itt még keresik a jelöltet.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: