Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újabban a NATO-ban is egyre gyakrabban elhangzik, hogy a nacionalizmus terjedése a transzatlanti békére is veszélyes ideológia, a szélsőséges populisták előretörése az Egyesült Államok és Európa békéjét 70 éve garantáló szövetséget is foglalkoztatja
– jelentette ki kedden este Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő, a NATO-parlament szocialista frakciójának vezetője.

Oroszország mekkora biztonsági fenyegetést jelent Európára. Ez érdekli a transzatlanti védelmi szövetséget a májusi EP-választás kapcsán – mondta Mesterházy Attila az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden este. A NATO-parlament szocialista frakciójának vezetője szerint ugyanez igaz az Európai Unióra is.

Nem véletlenül beszélt Jean-Claude Juncker az olasz televízióban arról, hogy háború fenyegeti Európát, amennyiben Orbán Viktor nacionalista politikája teret nyer – emlékeztetett a szocialista politikus az Európai Bizottság néppárti elnökének minapi mondataira, amit a hazai kormánypárti sajtó persze igyekezett nem nagydobra verni.

Mesterházy közölte: újabban a NATO-ban is gyakran elhangzik, hogy a nacionalizmus a transzatlanti békére is veszélyes ideológia, a szélsőséges populisták előretörése az Egyesült Államok és Európa békéjét 70 éve garantáló szövetséget is napi szinten foglalkoztatja.

Bár Juncker háborús mondatai a műsorvezető, Rónai Egon felvetése szerint talán csak a beinduló kampány miatt sikerültek ennyire puskaporosra, ám Mesterházy szerint nem voltak túlzóak, mivel a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a világháborúkhoz, a polgárháborúkhoz is mindig az ilyen típusú gondolkodás vezetett.

Orbánt ugyanakkor le lehet győzni, és le is kell, mert ennek az ő politikájára is lenne hatása, ezért komoly súlya van az előttünk álló választásnak – jelentette ki. Annál is inkább, mert az utóbbi napok kormánypárti kommunikációjából az látszik, hogy eldőlt: a Fideszt kiteszik a Néppártból – tette hozzá. Tény: a napokban a jelenlegi és a potenciális jövőbeni európai bizottsági elnök is elég nyíltan beszélt arról, hogy nem kívánják Orbánékat a közösségükben látni, mire a kormánypárti sajtó kórusban kezdte szapulni Manfred Webert és Jean-Claude Junckert.

Mesterházy szerint ezzel együtt Európa, sorsa is nagymértékben függ a választástól. Teljesen világos hogy itt már nem bal- és jobboldali választóvonal van.

Itt Európa párti és nem Európa párti erők állnak szemben egymással – hangoztatta. Hiába magas Magyarországon is az Európai Unió támogatóinak száma, ha a nacionalisták és a populisták kerülnek többségbe, a következő öt évben Európa ellen hangolhatják a társadalmi többséget is. Éppen ezért nem igaz szerinte, hogy nincs alternatívája a Fidesznek, csupán kifogáskeresés, ha valaki ezt mondja.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: