Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mit mondjak? Jó szégyenkezést!

Mi, az áprilisi diáktüntetés szervezői, a mai napon a Képviselői Irodaházban jártunk, hogy kérdéseket tegyünk fel Kásler Miklós miniszternek a Népjóléti bizottságban napirendre tűzött meghallgatása előtt, mivel tavaly májusban a miniszter úgy fogalmazott:

az ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Szerettük volna ismertetni vele azokat az aggasztó statisztikákat*, amelyek szerintünk súlyos kérdéseket vetnek fel a 2020-ban életbe lépő kötelező nyelvvizsga kapcsán.

Sajnálatos módon a miniszter úr az utolsó pillanatban lemondta a meghallgatást, ezzel megfutamodott a diákok jövőjét érintő kérdéseink elől. Ráadásul a Népjóléti bizottság elnöke szerint Kásler Miklós a mai meghallgatás lemondásával a Házszabályt is megszegte.

– Továbbra sem tudjuk, a kormány mikor és milyen módon tette lehetővé a katasztrofális állapotú nyelvoktatási rendszerben a középfokú nyelvtudás elérését minden diák számára.

– Továbbra sem értjük, hogy a magyar diákok hiányos nyelvtudását miért a felsőoktatásból való kizárásukra használják fel, a nyelvoktatás színvonalának radikális javítása helyett.

– Továbbra sem világos, miért vezet be a kormány ezáltal burkolt anyagi cenzust, amely azokat a szegényebb környezetben tanuló diákokat sújtja, akik nem tehetik meg, hogy a felkészüléshez drága magánórákat fizessenek meg.

A tavalyi felvételizők adatai alapján az intézkedés súlyosan csökkenteni fogja a felsőoktatásba bejutó leendő pedagógusok és ápolók számát, ezzel tovább súlyosbítva az oktatásban és egészségügyben nap mint nap tapasztalható munkaerő- és szakemberhiányt.

Elvárjuk a döntéshozóktól, hogy a kötelező nyelvvizsga bevezetése előtt teremtsék meg a középfokú nyelvtudás elérésének iskolai feltételeit, biztosítsanak színvonalas nyelvoktatást az ország minden diákja számára!

A mai eseményekről készített összefoglaló videónk az alábbi linken található:

 

A megmozdulásunk eseményoldala pedig az alábbi linken elérhető (Kattintson)

A szervező diákok nevében:
Fehér Alexandra, Gyetvai Viktor, Sipos Ferenc Norbert

*NEM rendelkezett nyelvvizsgával 2018-ban például:
– a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 68%-a
– a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 48%-a
– a Széchenyi István Egyetem Egészség és Sporttudományi Karára frissen felvett hallgatók 49%-a
– a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karára felvett leendő egészségügyi tanárok 75%-a
– a Károli Gáspár Református Egyetemre felvett leendő pedagógusok 65%-a
– az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára felvett leendő tanítók, pedagógusok 77%-a
(adatok forrása: HVG Diplomarangsor 2018 kiadvány)


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: