2018. március 15. Diáktüntetés az oktatásért, az Opera előtt. Fotó: Draskovics Ádám KÉPÜNK jelen esetben illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sokkal keményebb lehet az a tüntetés ami készülődik a Kossuth térre.

Ugyanis rengeteg olyan fiatal mozdulhat meg, akik eddig semmilyen tüntetésen nem vettek részt. Most azonban az internetadóhoz hasonló méretű tüntetésre lehet számítani, hiszen az ügy is legalább annyira komoly.

Van ugyanis egy terve a kormánynak. Ez a terv beleillik abba az elképzelésbe ami arról szól, hogy minden módon meg akarják akadályozni a fiatalok egyetemi részvételét.

Kötelezővé teszik a nyelvvizsgát, mely ezentúl elengedhetetlen feltétele lesz az egyetemi felvételnek, miközben már ma sem elégséges a közoktatás nyelvi képzésének a színvonala azt, hogy bárki képestést szerezzen. Így tehát csak azok férhetnek hozzá a felsőoktatáshoz akik tudnak vállalni több százezer forintnyi költséget és magántanárhoz tudják küldeni gyermekeiket.

A kormány tehát hadat üzent a fiataloknak, a fiatalok, pedig tüntetést szerveznek.

Közlemény

Április 26-án középiskolások és egyetemisták tüntetést szerveznek az oktatási rendszer elavultsága, a nyelvoktatás katasztrofális helyzete és a 2020-as felvételi módosítások miatt Budapesten, a Parlament épülete előtt.

Napjainkban kiemelkedően fontos szerepe van a nyelvtudásnak. Az azonban elfogadhatatlan, hogy a kormány a hazai nyelvoktatás katasztrofális állapotának megváltoztatása helyett arra használja fel a diákok hiányos nyelvtudását, hogy az egyetemi felvételin bevezetendő kötelező nyelvvizsga irreális elvárásával diákok tízezreit zárja ki a felsőoktatásból. Ugyanis rengetegen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a megkérdőjelezhető minőségű és hatásfokú iskolai nyelvórák helyett magántanárnál készüljenek fel egy nyelvvizsgára.

A magyar diákok Európai Uniós összehasonlításban sajnos köztudottan a sereghajtók között kullognak nyelvtudás terén, az elmúlt években a felvételizők fele* pedig nem rendelkezett nyelvvizsgával. Itt az ideje tehát, hogy a döntéshozók nekilássanak a nyelvoktatás fejlesztéséhez, valamint a nyelvtanárokat különösen érintő tanárhiány orvoslásához. Arra kérjük a kormányt, hogy az ország összes iskolájában biztosítson színvonalas nyelvoktatást; és amíg a feltételek nem adottak minden egyes diák számára a középfokú nyelvtudás elsajátításához, addig halassza el a kötelező nyelvvizsga bevezetését.

Amennyiben a kérésünk a kormány részéről nem talál értő fülekre, április 26-án a Kossuth térre szervezett tüntetésünkön már nem csupán kérni, hanem követelni fogjuk mindezeket!

*Még a kormányközeli Magyar Nemzet szerint is a felvételizők csupán 45%-a, a felvettek mindössze 55%-a rendelkezett középfokú nyelvvizsgával.

Az említett diáktüntetés Facebook-eseményoldala az alábbi linken található:

Jövőt a diákoknak!

2020-tól a kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét egy átgondolatlan nyelvvizsga-törvénnyel. Ez alapján pl. a Debreceni Egyetem egészségügyi karának ⅔-át nem vették volna…

A szervező diákok nevében:
Sipos Ferenc Norbert, Fehér Alexandra, Gyetvai Viktor

Támogassuk a szervezőket, vegyünk részt a megmozduláson, az információt pedig osszuk meg minden elérhető felületen!

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: