Ujhelyi István, 2018. december
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nyílt levelet intézett szerdán az Európai Néppárt tagjaihoz Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és csatolta nekik a magyar jogállamiság helyzetét elítélő, úgynevezett Sargentini-jelentés egy példányát.

Az MSZP politikusa ezzel mutatott rá, hogy nem elég egy zárt ajtók mögött elmormolt bocsánatkérés Orbán Viktortól, a néppárti frakcióvezető Manfred Webernek – aki egyébként egyetértően ugyancsak megszavazta a 7-es cikkelyes eljárást kezdeményező Sargentini-jelentést – jóval többet kell tennie az európai értékek védelmében.

Ujhelyi a közösségi oldalán közzétett élő videóban a néppárti frakcióvezető budapesti látogatása kapcsán arról beszélt: Weber jól ismert taktikája, hogy szeret zárt ajtók mögött „dealt” kötni és kommunikációs trükkel azt igazolni, hogy sikerült megoldania a felmerült problémákat.

Az MSZP európai politikusa szerint örömteli, hogy a Néppárt frakcióvezetője megbeszélést folytatott Budapesten a CEU és a Mazsihisz képviselőivel is, ahogyan örömteli, hogy néhány plakátot a kormány kapkodva eltakart Weber szemei elől. Ujhelyi szerint azonban ez messze nem elégséges, hiszen a magyarországi jogállamiság nem áll attól helyre, hogy Orbán zárt ajtók mögött bocsánatot kért néhány néppárti politikustól.

„Tönkretették a demokráciánkat és olyan Orbánisztánt építettek, aminek már semmi köze ahhoz a friss, szabad levegőjű Európához, amihez annak idején csatlakoztunk. Súlyos hibát követnek el, ha nekik elég az, ha bajor segítséggel megmentik a CEU-t és leszednek néhány plakátot. Ettől még a demokráciánk, a jogállamunk nem áll helyre.

Hogyan fognak a gyermekeik, az unokáik szemébe nézni a néppárti képviselők, amikor azt kérdezik majd tőlük: miért nem állították meg időben az orbáni vírust?” – tette fel a kérdést Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa hangsúlyozta, hogy a magyar embereknek jóval több követelésük van a Weber által megfogalmazott puha feltételekhez képest: helyre kell állítani a magyar demokráciát és visszaszolgáltatni azoknak a jussát, akiktől azt az orbáni rendszer jogtalanul elvette.

Ujhelyi István a mai napon minden EP-képviselőnek elküldte a parlament kétharmada – a néppártiak jelentős többsége által is – elfogadott Sargentini-jelentést, emlékeztetve a jobboldali képviselőket arra, hogy Orbán rendszere hosszútávon összeférhetetlen az európai közösséggel.

A szocialista politikus hozzátette: a magyar embereknek is el kell döntenie, hogy Orbánisztánban vagy Európában akarnak élni. Szerinte ugyanis a Fidesz politikája miatt vagy Orbán vezeti ki hazánkat az európai közösségből, vagy Orbán politikája miatt egyszerűen kisodródunk annak perifériájára. „Aki a hazáját szereti, az az Európai Unióban akarja tartani Magyarországot és nem Orbánisztánban!” – tette hozzá Ujhelyi István.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: