Forrás: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Micsoda népnyomorító fideszes embertelenség elvenni a nyugdíj egy részét azoktól, akiknek 2-nél kevesebb gyerekük van?

Mi nem ilyen országot akarunk! Akinek nem lehet gyereke, annak teljes nyugdíja se legyen? Hiába gürizik egy életen át? Emberek! Mi kell még, hogy elzavarjuk a Fideszt?

Az MNB 330 pontos versenyképességi javaslatainak nyugdíjat érintő pontjai közül az egyik legfontosabb, hogy az induló nyugdíj függjön a felnevelt gyermekek számától. Simonovits András nyugdíjszakértő az Élet és Irodalomban megjelent cikkében azt írja, hogy az eredeti javaslattevők, Botos József és Botos Katalin konkrét számokat is bedobtak (igaz, ezek a számok az MNB 330 pontjában nem szerepelnek): kétgyermekeseknek maradna a korábbi nyugdíj, többletgyermekenként 20 százalék adódik hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le. (Levonásról, a gyermektelenek büntetéséről az MNB-javaslatban egyébként nincs szó.)

Az MNB-s javaslat másik sarkalatos pontja, hogy a családi adókedvezményt figyelembe vennék a nyugdíjalapnál. Simonovits szerint viszont alapból eltúlzott a nagycsaládosok adókedvezményének mértéke a kétgyerekesekéhez képest, ez a javaslat pedig tovább növelné az aránytalanságot. Ráadásul az MNB „szegénynyomorító” egyszámjegyű szja-tervéhez sem passzol.

A harmadik fontos MNB-javaslat értelmében alanyi jogú tagság járna a kiegészítő nyugdíjalapokban. Simonovits felidézi: a viselkedési közgazdaságtan egyik alapvető felismerése szerint noszogatni kell az embereket, hogy saját érdekükben cselekedjenek.

Mielőtt azonban ezt a rendszert bevezetik, jó lenne látni, „hogy a kormány végre kiteríti kártyalapjait az asztalra, és bevallja, hogy erre van/lesz szükség, mert a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan”. A reálbérrobbanás miatt elszaladnak az induló nyugdíjak, míg a járulékkulcs 2016-22 között feleződik.

Simonovits a következő kérdéseket teszi fel:

Miért nem a Pénzügyminisztérium dolgoz ki nyugdíjreform-javaslatot?
Miért nem vezetik be a világszerte jól bevált rugalmas korhatárt?
Miért nem szüntetik meg a Nők40-et, ami elhallgatta, mennyivel jobban jártak volna a nők, ha még három évet dolgoznak?
Miért nem állnak le a járulékkulcs fenntarthatatlan csökkentésével?
Miért nem egyenlítik ki a cikkcakkos szolgálati időskálát?
Miért nem ellensúlyozzák az egykulcsos szja miatti polarizálódást?
Az MNB javaslatai több ponton is ütköznek a Pénzügyminisztérium versenyképességi programjával (vagy épp a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara véleményével), erről például itt írtunk.

Orbán maffia kormánya megintcsak a leggazdagabbakat támogatja, Tehát, minél kevesebb járulékot fizetett, annál több a nyugdíj. Ilyen a világon nincs! Folytatva a diszkriminációt, a kétgyermekeseknek maradna a korábbi nyugdíj, többletgyermekenként 20 százalék adódik hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le!

Forrás: HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: