Európának elege lett! – A Fidesznek már csak órái maradtak a Néppártban


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Már 10 párt kérte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.
Egy kis bolgár párt is a Fidesz kizárását követeli a Európai Néppártból (EPP). Mint írják, az Európai Néppárthoz tartozó Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSB) is levelet írt az EPP vezetésének, amelyben a Fidesz kizárását kérik.

A DSB az egyike a Néppárthoz tartozó négy bolgár pártnak, a szervezet pedig az EPP-elnök Joseph Daulnak írt levelében azt írta, Orbán egy olyan politikai trendnek lett a vezetője, amely populistákat és autoriter nacionalistákat egyesít Európa egysége és a közös európai politika ellen.

A bolgár lapok emlékeztetnek rá, hogy a levél azért sem meglepő, mert a DSB egyetlen európai parlamenti képviselője tavaly szeptemberben a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására szavazott. A párt a közelgő EP-választásokon egyébként koalícióban indul, és várhatóan ismét egy helyet fog megszerezni az Európai Parlamentben.Mint ismeretes a Néppárt szabályai szerint legalább öt országból legalább hét tagpárt kezdeményezheti egy párt kizárását a szövetségből, ez pénteken hivatalosan meg is lett, azóta azonban újabb pártok csatlakoztak a Fidesz kizárását követelőkhöz.

A bolgár DSB-vel együtt már 10 párt kéri Orbánék kizárását: a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a svéd Kereszténydemokraták (KD), a svéd jobbközép Mérsékelt Párt (M) és a görög Új Demokrácia (ND).

A kizárás már az Európai Néppárt március 20-ai közgyűlésén téma lehet.

Szép lassan átalakul az EU-s politikai paletta. Most érik be 2015 hatása. Orbán bizonyos értelemben a Néppárt foglya. Ha elengedik, akkor még markánsabb lesz az általa képviselt politikai irány az EU-ban. A Néppárt tehát nem csak 13-14 mandátumot veszít, hanem ezt meghaladósan a politikai súlyából is sokat. De hát valószínűleg úgy is leáldozóban van a Néppártnak. Csak az a kérdés, hogy ki-mi lesz az új formációk magja. Ha elengedik Orbánt, akkor ezzel gyorsítják a európai változási folyamatokat, aminek a vége persze egyaránt lehet az EU szétesése vagy megújulása is.

Forrás: HVG / BalraMagyar
 


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük