Európának elege lett! – A Fidesznek már csak órái maradtak a Néppártban


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 7.5K
    Shares

Már 10 párt kérte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.
Egy kis bolgár párt is a Fidesz kizárását követeli a Európai Néppártból (EPP). Mint írják, az Európai Néppárthoz tartozó Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSB) is levelet írt az EPP vezetésének, amelyben a Fidesz kizárását kérik.

A DSB az egyike a Néppárthoz tartozó négy bolgár pártnak, a szervezet pedig az EPP-elnök Joseph Daulnak írt levelében azt írta, Orbán egy olyan politikai trendnek lett a vezetője, amely populistákat és autoriter nacionalistákat egyesít Európa egysége és a közös európai politika ellen.

A bolgár lapok emlékeztetnek rá, hogy a levél azért sem meglepő, mert a DSB egyetlen európai parlamenti képviselője tavaly szeptemberben a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás megindítására szavazott. A párt a közelgő EP-választásokon egyébként koalícióban indul, és várhatóan ismét egy helyet fog megszerezni az Európai Parlamentben.

Mint ismeretes a Néppárt szabályai szerint legalább öt országból legalább hét tagpárt kezdeményezheti egy párt kizárását a szövetségből, ez pénteken hivatalosan meg is lett, azóta azonban újabb pártok csatlakoztak a Fidesz kizárását követelőkhöz.

A bolgár DSB-vel együtt már 10 párt kéri Orbánék kizárását: a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a svéd Kereszténydemokraták (KD), a svéd jobbközép Mérsékelt Párt (M) és a görög Új Demokrácia (ND).

A kizárás már az Európai Néppárt március 20-ai közgyűlésén téma lehet.

Szép lassan átalakul az EU-s politikai paletta. Most érik be 2015 hatása. Orbán bizonyos értelemben a Néppárt foglya. Ha elengedik, akkor még markánsabb lesz az általa képviselt politikai irány az EU-ban. A Néppárt tehát nem csak 13-14 mandátumot veszít, hanem ezt meghaladósan a politikai súlyából is sokat. De hát valószínűleg úgy is leáldozóban van a Néppártnak. Csak az a kérdés, hogy ki-mi lesz az új formációk magja. Ha elengedik Orbánt, akkor ezzel gyorsítják a európai változási folyamatokat, aminek a vége persze egyaránt lehet az EU szétesése vagy megújulása is.

Forrás: HVG / BalraMagyar

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 7.5K
    Shares

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük