Fotó: AFP/ Dursun Aydemir
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az van, hogy Brüsszel visszaütött.

Meghátrálásra késztette Európa az Orbán kabinetet, számol be minderről a Népszava. Miközben itthon az Európai Bizottság ellen uszít, a kancelláriaminiszter Berlinben már megígérte, hogy eltüntetik a gyűlöletkeltő propagandát.

Nem csak magyarázkodni, tüzet oltani próbált Berlinben a magyar kormány, de konkrét ígéreteket is tettek a Brüsszel és Juncker elleni propaganda miatt jócskán ingerült német néppárti vezetőknek.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Balog Zoltán volt Emmi-vezető titkos berlini látogatásáról lapunk számolt be; a 444.hu információi szerint a két kormányzati képviselő látogatása során azt is megígérte, hogy március 15. után leszedik a Juncker-Soros plakátokat, és az EP-kampány hajrájában tartózkodni fognak a hasonlóan provokatív stílustól.

Ezek a kis magyar engedmények sokak szerint arra utalnak, hogy házon belül még mindig kezelhetőbb Orbán és csapata, mintha Salvini és Le Pen táborába löknék ki őket, és az európai stabilitás általában sokkal fontosabb, mint egy néhány hetes ízléstelenség a távoli és kicsi Magyarország utcáin – írja a portál.

Ugyanakkor már most lehet érezni, hogy Gulyásék ajánlata nem lesz elég. Pénteken Manfred Weber (CSU) azt mondta, hogy az lehetne a megoldás, ha a kampányt a magyar kormány gyorsan visszavonná, és Orbán Viktor bocsánatot kérne.

Az ötven tagpártból álló Néppárton belül ennél is radikálisabban ítélik meg a Fidesz tevékenységét: péntek estig hét tagállamból kilenc párt vezetője küldött levelet Joseph Daul pártelnöknek, kezdeményezve a magyarok elleni fegyelmi fellépést.

Mindez azt jelenti, hogy hivatalosan is megindulhat a Fidesz kizárási folyamata – ugyanis legalább hét párt kell kérje valamelyik résztvevő kitaszítását.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: