Timmermans - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tűpontos volt Frans Timmermans megfogalmazása az európai szocialisták hétvégi kongresszusán…

Amikor Trimmermans arról beszélt: miközben Orbán Viktor hazug kampányokra költi az adófizetők pénzét, az erre elpazarolt milliárdokat akár a valós problémák megoldására is fordíthatta volna.

Mert miközben milliárdok mentek el gyűlöletkeltésre, addig ebből a pénzből az orvos- és tanárhiányra, a kivándorolt fiatalok hazacsábítására, a demográfiai kihívásokra is fordítani lehetett volna. De a Fidesz inkább a háborúzást, az uszítást választotta az emberek valós problémái helyett. Az első és legfontosabb különbség: mi, szociáldemokraták az embert helyezzük első helyre, míg az orbáni rezsim a háborúskodást.

Az MSZP múlt héten fogadta el „Haza. Szeretet. Európa.” címet viselő európai programját. Ez a dokumentum pontos és érdemi válaszokat ad a minket érő kihívásokra és érdemi megoldásokat a felmerülő problémákra. Mi egy olyan szociális Európa vízióját kínáljuk a magyar embereknek, amely – szemben a Fidesz lebutított gyűlöletkeltésével – a polgárok fizikai és szociális biztonságát tartja elsődlegesnek. Erről szól az az új társadalmi szerződés is, amelyet tegnap fogadtunk el az Európai Szocialisták Pártjának madridi kongresszusán.

Az igazságosságot és egyenlőséget fókuszba helyező kiáltvány világos jövőképet mutat: Európának vezetői és politikai irányváltásra van szüksége ahhoz, hogy maga mögött hagyja a múltbéli neoliberális és konzervatív modelleket, és arra koncentráljon, hogy minőségi munkahelyeket, egészséges környezetet, szociális biztonságot teremtsen az embereknek, és egy olyan gazdasági modellt hozzon létre, amely megoldást nyújt az egyenlőtlenség és a megélhetési költségek problémájára.

Mi, szociáldemokraták kötelesek vagyunk garantálni az állampolgárok jólétét, valamint olyan társadalmi és ökológiai fejlődést biztosítani, amelyből egyetlen ember, és egyetlen térség sem marad ki a környezettudatos és digitális átalakulás során. Jóléti Európára van szükség, jóléti államokkal, szociális biztonsági hálókkal és minőségi közszolgáltatásokkal, hiszen ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megakadályozzuk a szegénységet és védelmezzük a rászorulókat, köztük a fiatalokat, az időseket, a sérülékeny munkavállalókat és a munkanélkülieket.

Miközben a jobboldal és benne a Fidesz a nagyvállalatok érdekeit szolgálja, mi azt valljuk: az állampolgárok szociális jogai elsőbbséget kell, hogy élvezzenek a nagyvállalatok gazdasági szabadságával szemben.Világos és egyértelmű világképek versenyeznek tehát egymással az európai választásokon.

Egyik oldalon az európai jobboldal áll, amely az elmúlt években irányította és meghatározta az Unió működését. Nem is tudott megfelelő válaszokat adni a külső-, de leginkább a belső populista feszítésekre. A néppártot épp szétverő Fidesz program nélkül csak gyűlöletet, uszítást, háborút és korrupciót kínál a magyar embereknek.

A mi víziónk három szóra épül: Haza, Szeretet, Európa. Nem kérdés, hogy melyik szolgálja az európai Magyarország és a magyar emberek valós érdekét. Aki békés és fejlődő Európát akar a gyermekeire hagyni, pontosan tudja, hogy melyiket kell választania.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázharmincegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2019. február 24.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: