Pénz - Fotó: Napi.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

2018. decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban…

2018. január–decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

A KSH friss felmérése szerin 2018 decemberében:

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 360 000 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 371 700 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 239 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 247 900 forintra becsülhető.

Egy kezdő tanár fizetése nettó 120 ezer ft. És nem csak a fizetés nagysága számít, ha az országokat összehasonlítjuk, hanem a vásárlóértéke. Romániába kisebb az átlagfizetés, de nagyobb a vásárlóértéke a fizetésnek. A probléma itt kezdődik.

A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,8 százalékos növekedése mellett a reálkereset 8,3 százalékkal emelkedett.
A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 346 700 forint volt, 11,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék volt.

Nah kérem szépen, ha nekem van négy almám, neked meg egy sem, akkor átlagban mindkettőnknek van kettő….Tudjuk, hogy jön ki ez az átlag, benne van a minimálbér meg az 5 milliós fizetés is… Mindent értünk, igaz?

Amúgy minden bizonnyal igaza van a KSH-nak, megvan az, ha bele számolják a milliárdosokat : Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, meg a többi saját lábon álló semmire kellőt…

Forrás: 24.hu / BalraMagyar

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: