Mindannyiunk nagy kedvence örökre itt hagyott minket, nem maradt más csak könnyek és fájdalom


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 867
    Shares

Lassan nem telik el nap könnyek, fájdalom és gyász nélkül… Lassan jön a tavasz, az ébredés, a megújulás… S a Sors gonosz játéka során közben sorra mennek el a nagyok…

Fésűs Éva 1926-ban született Cegléden, gyerekkorát Kiskunhalason, fiatalkorát pedig Vácon töltötte. Fésűs kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment és Kaposváron telepedett le, nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott.

Már kisgyermekként elbűvölte a mesék és az irodalom világa, tízéves korától írt verseket, az 1950-es évektől rádiójátékokat, 1969-től mesefilm-forgatókönyveket. Pályafutása során húsznál is több mesekönyve, három évvel ezelőtt pedig egy felnőtteknek szóló verseskötete is megjelent.

Már kisgyerekként elbűvölte a mesék és az irodalom világa, 10 éves korától írt verseket. Első lírai alkotásától később azt mondta, „az első versemet nem is én írtam le, hanem édesapám, aki meghallotta, hogy járva-kelve egy kis macis verset mondogatok, és papírra vetette azt. Beküldte egy Tündérvásár nevű újságnak, ahol le is közölték, névvel és életkorral feltüntetve. Nekem ez nagyon nagy dolog volt, így aztán később is verseket írtam.”

Első meséit a kisfiának írta, azután az egyiket, ismerőse biztatására küldte be a rádióba. A mű annyira jól sikerült, hogy 1955-ben a rádió le is adta. Sikerét és ismertségét a rádió alapozta meg. Az 1955-ös debütálás után pedig már rendszeresen írt rádiójátékokat.

Többszáz műsora és huszonnyolc mesejátéka került adásba, amelyekből később meseregények születtek. 1958-tól 1978-ig a Magyar Rádió külsős munkatársa volt. 1969-től pedig már mesefilm-forgatókönyveket. 1973-ban a Magyar Televízióban elkészült a máig nagy sikerű A palacsintás király filmváltozata. Fésűs Éva ezért meg is kapta a Magyar Televízió Nívódíját. A tévében leadott bábfilmjei közül a legismertebb a Csodálatos nyúlcipő (1987) és a Tapsikáné fülönfüggője (1985) voltak.

Fésűs Éva – Fotó: KaposPont

Forrás: Index / Origo / BalraMagyar

 

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 867
    Shares

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük