Felrobbantotta az internetet: a neves szociológus darabokra szedte Orbán beszédét!


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 3.9K
    Shares

Nem akárki és nem akárhogyan szedte darabokra Orbán évértékelőjét.

Ferge Zsuzsa kritikáját egy pozitív mondattal kezdte. „Örülök, hogy Orbán Viktor, országlása alatt először, beszélt a szegénységről” – nyilatkozta a szociológus a miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédére reagálva a Hírklikknek.

„Kitartó munkával megyünk előre, és igen, fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon. Lesz mindenkinek munkája. Lesz mindenkinek otthona. Lesz minden gyereknek bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv is.

Lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes időskor is” – ígérte vasárnap a Várban Orbán Viktor.

„Boldog lennék, ha ez megtörténne” – reagált Ferge Zsuzsa. A szociológus örömét fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor végre legalább beszélt a szegénységről. Hozzátette viszont, hogy hiányolta a kormányfőtől mindazt, amit a szegénység számos más, gyakran romló oldaláról és a jobb helyzetű országoktól való távolodásról nem mondott el.

A szociológus szerint ennél is nagyobb baj, hogy sem a hatályos jogszabályokban, sem az idei költségvetésben egyetlen olyan tétel nincs, ami a szegénység csökkentéséhez hozzájárulna.A nyugdíjminimum és az ehhez kapcsolódó ellátások összege továbbra is 28 ezer 500 forint, a szinte mindenkinek járó családi pótlék és gyes összege 12 éve változatlan, az új ellátások, például növekvő adókedvezmények pedig csak magasabb jövedelem mellett használhatók ki – sorolta a problémákat.

A közmunkabér általában, a minimálbér pedig az esetek egy részében nem elég a jövedelmi, és még kevésbé elég a komplex szegénység csökkentéséhez – jelentette ki a miniszterelnök mindenkinek munkát ígérő szólamára reagálva.

A szegények lakáshelyzetének stabilizálásához, vagy legalább szinten tartásához szükséges eszközöket megszüntették, ezért az eladósodás és a kilakoltatások száma nő – mutatott rá. Orbán Viktor szerint mindenkinek lesz otthona, de szociális bérlakásépítés gyakorlatilag nincs, önerő nélkül pedig nem lehet semmilyen lakáshoz jutni – tette hozzá.

A gyerekekről szólva azt mondta, az iskolai teljesítmények a PISA-felmérések szerint 10 éve folyamatosan csökkennek. Eközben a cigány és nem cigány gyerekek közötti szegregációt törvényessé tették, és a korai iskolai lemorzsolódás folyamatosan nő. A középfokú oktatásban részt vevők száma emiatt is csökken, és egyre nő azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik külföldön szeretnének továbbtanulni.

A tisztes időskor azt jelenti, hogy nyugdíj még van, de minthogy legföljebb az árnövekedést követi, de a bérnövekedést nem, már jó 10 százalékkal nőtt a távolság átlagbér és átlagnyugdíj között, vagyis a nyugdíjasok a többiekhez képest szegényednek, az új, milliós nagyságrendű nyugdíjak kedvezményezettjeinek kivételével – fogalmazott Ferge Zsuzsa, aki ezek után érdeklődéssel fogja figyelni, hogy ilyen feltételek mellett mi fog megvalósulni a miniszterelnök biztató ígéreteiből.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 3.9K
    Shares

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük