2018. március 15. Diáktüntetés az oktatásért, az Opera előtt. Fotó: Draskovics Ádám KÉPÜNK jelen esetben illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ismét tüntetés lesz a fővárosban. Eddig több ezren jeleztek vissza a tüntetésre, valamint várhatólag az ELTE diákjai is csatlakoznak a megmozduláshoz.

Ma 1 órára tüntetést jelentettek be az MTA épületéhez, melyet meg kívánnak védeni a tüntetők egy élőlánccal – tudta meg portálunk. A Szilágyi Emese és Lőrincz Viktor nevéhez fűződő esemény két főszervezője arra kéri a a tüntetés résztvevőit, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épületéhez minden tüntető vigyen magával egy olyan könyvet, mely megjeleníti számára a magyar tudományt.

A tüntetők szerint ugyanis az Akadémián tartandó elnökségi ülésen hosszú távra eldőlhet a magyar tudomány sorsa, ugyanis a tüntetés szervezői szerint “az MTA Elnökségének olyan döntést kell hoznia, amely hosszú időre meghatározhatja a magyar tudományosság jövőjét. Ekkor dől el, hogy az MTA aláveti-e magát a Palkovics-tervnek, ezért kell ezekben az órákban közösen kimutatnunk szolidaritásunkat.”

Hétfőn derült ki, hogy Palkovics László, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetője véglegesen megvonná az Akadémia alapvető támogatását – azaz körülbelül egymilliárd forintot, ezzel veszélybe sodorva számos akadémiai dolgozó állását.

Pénteken pedig olyan információk is napvilágra kerültek, hogy – Palkovics korábbi ígéretei ellenére – a teljes kutatóhálózatot is elveheti a tárca az intézménytől.

A Magyar Tudományos Akadémia szétverése régóta tart, szintén pénteken arról írtunk, hogy külföldről hazacsábított fiatal kutatók kérték felhívásban Orbán Viktort, szólítsa fel a minisztereket az átalakítások leállítására.

mérce.hu/BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: