Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Immáron 226. alkalommal ragadott tollat a szocialista politikus, hogy lejegyezze gondolatait.

Nagy valószínűséggel – ha olvasta – őrjöngött Orbán Viktor az alábbi sorokon, pedig valójában magába kellett volna néznie. De évértékelője alapján nagy valószínűséggel egy fikarcnyi önkritika sincs abban, aki ki mer állni miniszterelnökként és azt meri mondani, hogy Magyarországon soha ennyire nem mentek még a dolgok, annak tudatában ami az elmúlt 8 évben idehaza történt.

Ujhelyi István tehát nyílt levelet írt a Fidesz elnökének és a kormány miniszterelnökének melyet alább, változtatás nélkül közlünk:

Orbán első mondata a bocsánatkérés legyen!

Húsz évvel ezelőtt tartott először évértékelőt Orbán Viktor. Az, hogy a kormányfő ma ismét pulpitusra áll és szónoklatot tart, kizárólag annak fényében érdekes – egyébként tökéletesen érdektelen -, hogy milyen széles ívet jár be korábbi kőbe vésett igazságaihoz képest és vajon hányszor fog „brüsszelezni”, „sorosozni”, „migránsozni” egyetlen bekezdésben. Meglátjuk megdönti-e a propaganda-droid Hollik István rekordját.

Közel húsz éve volt Orbánnak egy másik fontos beszéde, ami az európai parlamenti választások előtt – különösképp a most állami pénzből folytatott Európa-ellenes kampánya idején – mindenképpen felelevenítésre érdemes.

A Fidesz elnöke az európai integrációról szóló parlamenti vitanapon, az uniós csatlakozás előtt álló Magyarország első embereként tartott hosszú expozét. Ebben többek között olyan mondatok kerültek tőle jegyzőkönyvbe, miszerint: „Magyarország épülete Európa szívében, és drága telken áll. Mi nem egyszerűen csatlakozni akarunk más országokhoz, hanem azokkal az országokkal akarunk együttműködni egy közös jövő érdekében, akikhez, akiknek a körébe mindig is tartoztunk.”

Az az Orbán Viktor, aki most zavaros háttérhatalmi szándékoktól irányítva és nemzeti szuverenitásra hivatkozva épp szétcincálni akarja az európai közösséget, ekkor még azt mondta: „nem létezik az az ellentét, miszerint valami feloldhatatlan ellentmondás és komoly veszély állna fenn az uniós csatlakozás és Magyarország nemzeti értékeinek, hagyományainak átörökítése között.” De van ennél érdekesebb is, az elszigetelődést és az európai közösség egymásnak ugrasztását választó Orbán ekkor még a magyarság újraegyesítésének lehetőségeként tekintett a sorompók nélküli Unióra.

Azt mondta: „Egy nagyobb egység keretében, a határsorompókat felemelő, széles Európához illeszkedve, annak részeként válhatunk csak újra szerves egységgé, a magyar nemzet csak így válhat újra élő organizmussá, az elválasztott nemzetrészek csak így illeszthetők újra össze.

Szerencsénk van, hogy ma Európában olyan kordivatok fújnak, az európai divat fő iránya ma éppen az, hogy egy ilyen nagyobb, határsorompókat felemelő európai egység jöjjön létre. Ezért bátran mondhatjuk azt, hogy az Európai Unióban való részvétel éppen ezért a legnemesebb nemzeti aspirációnk.”

A fideszes trollok most nyugodtan vegyenek nagy levegőt, tekerjenek vissza és olvassák el még egyszer; igen, jól olvasták, ezt Orbán Viktor mondta a Parlamentben. És igen, ma tökéletesen ennek ellenére cselekszik.

Az azóta eltelt húsz évben sok minden történt. A Fidesz elnöke is rendkívül széles spektrumon mozgott: radikális liberálisból előbb polgári konzervatív, majd bigott szélsőjobboldali populista lett.

Egy Európa-párti fiatal demokratából egy Európa-ellenes bolsevikké vedlett

A mai évértékelőjét ezért legjobb lesz, ha egy hangos bocsánatkéréssel kezdi. És ott abba is hagyja. Bőven elég lesz.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhuszonnyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: