Orbán évértékelője, 2019., február 10. - Fotó: Kisalföld
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A népszerű internetes blogger rendesen kiosztotta Orbán Viktort méghozzá a miniszerelnök nagy napján.

Tüzes, mégis nagyon intelligens hangvételű levelet írt Nagy Adorján blogger, aki az Adorján közéleti blog nevű facebook oldalon osztja meg hétről-hétre közéleti meglátásait. Egy zseniális írásban ment neki a miniszterelnöknek méghozzá annak nagy napján, amikor egy évértékelő keretében önmagát ünnepeltette híveivel.

Íme az irás, változtatás nélkül:

Bevezetőként a mai évértékelőből a címben jegyzetten kívül mást nem érdemes megemlíteni. A téveszmés makutyi duma természetéről nyilván nem azt kell megkérdezni, aki a szpícset tartja, hanem inkább az alábbi szellem karbantartókat, akik szakmájuk élenjárói.

Felmerül a kérdés, hogy ki a nem normális, ők a neves diagnózist alább felállító tudósok, vagy aki pár perce a valóságtól elrugaszkodott vasárnapi ájtatosságát tartotta bekerítve, elzárva látványosan a világ elöl!

Hozzuk hát nyilvánosságra kiváló pszichológusaink korábbi véleményeit a miniszterelnökről, mert azok igazolhatják mai évértékelője mondanivalójának lényegi téveszmeiségét!

Az elsősorban pszichoterápiában jártas Varga Zoltán , és a néhai Popper Péter, valamint Ranschburg Jenő minden kétséget kizáróan, professzionális emberismerők, szólaljanak meg hát ők, helyettem is.
Varga Zoltán

„Orbán viselkedése gátakat rombol le”

Gazdasági szervezetek felső vezetőinek kiválasztásában szerzett gyakorlati tapasztalatai épp úgy segítették Varga Zoltán munkájának eredményességét, mint a kriminálpszichológiai területen szerzett ismeretek. Munkájának középpontjában – megjelent könyvei is tanúsítják – a hatalom személyiségre gyakorolt hatása áll.

A Vasárnapi Hírekben (Szerző: Kertész Anna Megjelent a 2016. április 02.-i lapszámban) megjelent interjúban többek között az alábbiakat mondta:

„Orbán viselkedése gátakat rombolt le. Ami korábban elképzelhetetlen volt, ma mindennapos, természetes. Elsőként társai, utána mi magunk idomultunk az új viszonyokhoz. Itt mutatkozik meg, hogy mit jelent a legfelső vezető karaktere. Gondoljon bele, mivé tudott válni Goethe országa egy ember miatt.

A vezetőket a legfelsőbb vezető választja maga köré. Így nyilvánvaló, hogy a kialakuló stílus, magatartásmód egyik döntő meghatározója maga Orbán Viktor. Újra és újra halljuk – és nem akárkiktől – „rendkívüli politikai tehetségként” említeni. Ha a politika a közügyek racionális módon történő intézésének tudománya, akkor miniszterelnökünk nem tekinthető politikusnak. Politikusként semmi se sikerült neki.

Miközben harsog felénk, hogy a reformok működnek, nem léteznek reformok, miközben valamiféle rendről beszélnek, a történelem során ritkán tapasztalható kétségbeejtő rendetlenség vesz körül bennünket. Szinte minden társadalmi réteggel összeütközött. A nemzetközi fórumokon végzetesen nevetségessé tette magát, lejáratta az országot.

A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez.

A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon, nem üdvözölné salut dictateurrel Putyint. Hát még „Angélát”. Vele lehet ezt tenni.”
Popper Péter

“Ezek a Fidesz-fiúk kik is lehetnének egy normális polgári világban?”

A pszichológia népszerű, közkedvelt tudósát, a néhai egyetemi tanárt nem kell senkinek bemutatni. Munkássága, közvetlensége hozzásegített ahhoz, hogy az általa művelt, bonyolult, és oly sokszor nehezen érthető és feldolgozható tudományban valamiképp az ember eligazodjék. Ő így vélekedett 2005-ben, az ellenszek.hu-n:

„Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever. Mindezzel meg kell küzdenem, hogy hozzáférjek az emberhez.

Ezek a Fidesz-fiúk kik is lehetnének egy normális polgári világban? Tehát most kell gazdagodni, markolni, szerezni évekre, évtizedekre előre, mindenáron biztosítani a család jövőjét.”
Ranschburg Jenő

“Sturm und Drang”

A másik néhai népművelő tudós, a Nemzetközi Pszichológiai Társaság volt tagja pedig így szólt, 2007-márciusában a Hetekben:
„1990 táján volt néhány fiatalember, akiknek közös jellemzője a fiatalságukból adódó Sturm und Drang (Vihar és vágy – a szerk.) volt, ami látványos, impozáns bátorságot adott nekik, de az a benyomásom, hogy a háttérben már akkor is ott volt az extrém hatalomvágy, az individuális kiemelkedés utáni vágyakozás, melyek megvalósításához a politika meglovaglása adott egyfajta lehetőséget. Ezek után minden további nélkül, pontosabban minden további lelkiismeret-furdalás nélkül ültek át mindig arra a lóra, amelyiken az eredeti céljukat leginkább elérhetőnek vélték.

Innen ered arcpirító cinizmusuk, populizmusuk, demagógiájuk.”

Václáv Hável és Hofi Géza

A nagy klasszikusokat már meg sem említem, és azokat a neten ezerszámra véleményt közlőket sem, akik nap, mint nap kritikusan szólnak Orbánról.

Magam – mint aki évtizedeken keresztül emberismereti közegben éltem aktív munkásságomat – csak ennyit tennék hozzá a már elhangzottakhoz: kész sorscsapása nemzetünknek, hogy ilyen jellemzőkkel rendelkező köznapi figura így felemelkedhetett. Egyben nemzetbiztonsági kockázat, hogy ekkora hatalom birtokosa lett.

Most is nem létező problémákkal fedi el valóságos gondjainkat, alaptalan félelmekkel riogat bennünket, indulat-cunamikat gerjesztve, tovább erősíti a társadalom megosztását!

Az ország védelmében kötelességünk meg- és felszólalni annak a veszélynek láttán, amit ő és illiberális államépítő politikája jelent.

Inkább hiszek az említett, róla szóló személyeknek vele kapcsolatban, mint holmi neki csápoló, habonyizáltan gajdicsoló senkiháziaknak!

Az ország védelmében!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: