Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem viccelünk. Ez most olyannyira erős lett, hogy bár még csak február van, máris megvan az év kérdése

Gondolom, hogy nem csak bennem merül fel a kérdés:

Miért pont most és miért ilyen gyorsan verik szét, alakítják át a Magyar tudományos Akadémia kutatói-innovatív rendszerét?

Kizárt, hogy csak az lenne az oka, hogy “ez se maradjon ki a sorból”.

Bizony nem! Mert miközben széltében-hosszában lehet olvasni arról, hogy 2020 után 24 százalékkal csökken az uniós támogatás, aközben az sem titok – csak elfelejtették “kidobolni”- , hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap a jövőben az innovációra, a digitális technológiák fejlesztésésére és az ipari modernizációra szeretne többet költeni. Vagyis a kutató intézetekre, a tudományos műhelyekre.

Gondolom, így már világos.

Az pedig nem lehet probléma, hogy a “gránitszilárdságú alaptörvény” IX. cikkébe a következőket írták:

“(1) Magyarország védi a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanulás és a tanítás szabadságát.

(2) Tudományos kutatások értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak. Tudományos igazságok kérdésében az állam nem jogosult dönteni .

(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a felsőoktatási intézmények tudományos és művészeti szabadságát, az állami intézménye k bevételeivel és vagyonával, valamint a közpénzből nyújtott támogatásokkal való felelős gazdálkodás érdekében — törvényben meghatározott keretek között — biztosítja szervezeti önállóságukat. “

Na ma kicsinál s…t a szájából?

 

Juszt László / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: