Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A katolikus egyház a pénzért a lelkét is eladná és a pénzért sok minden felett szemet huny, szokták mondani.

A megváltás nem kerül pénzbe, ezért véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az egyház pénzt kér a keresztelőkért, az áldásért és a misékért’ – mondta Ferenc pápa egy reggeli misén.

Jó lenne ha közölné a magyar papokkal is, mert itt egy temetés 25 ezer forintnál kezdődik. Sőt ha valaki az előző években nem fizetett egyházi adót, akkor a halottat nem temeti el az egyház, csak miután 5-10 évre visszamenőleg még azt az egyházadót is kifizettette a hozzátartozókkal… Ugyanis a keresztelőért most sem kérhetnek semmit a plébánosok, esetleg az egyházi adót kérik/kérhetik számon. A temetésnek meg az esküvőnek van ún. stóladíja, amit hivatalosan a Magyar Püspöki Kar szab meg. 2019-től a temetés stóladíja 25 ezer Ft, az esküvőé pedig 30 ezer.

Persze azt se felejtsük el Magyarországon a papoknak nincs állami fizetése, ellentétben Romániával vagy Szlovákiával. A papok/lelkészek fizetését az egyházközségeknek kell kigazdálkodniuk. Minden egyházközségnek alapvetően két bevételi forrása van: a persely és az egyházi adó. A befolyt összegekből kell biztosítani a megyéspüspök által meghatározott papi fizetést.

Az egyházfő a római Santa Maria templomban az egyházon belül eluralkodó kereskedelmi szemlélet veszélyeiről beszélt. A Szentatya szerint az egyház időnként botrányos viselkedést tanúsít az emberekkel szemben, amikor a templomba belépve árlistákat függeszt ki. A nép ezt felháborítónak tartja – mondta a pápa.

Ferenc pápa megjegyezte: az emberek minden hibát megbocsátanak papjuknak, kettőt kivéve: az anyagiasságot és az emberekkel való rossz bánásmódot.

Forrás: nyugdijasok.hu / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: