Szijjártó megint nem normális, addig illeg-billeg az USA-nak, míg Putyin jól fenékbe nem rúgja Magyarországot


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 509
    Shares

Szijjártó Péter Amerikában tárgyal, és miután kiderült, hogy Magyarországra látogat az amerikai külügyminiszter Mike Pompeo, a külügyminiszter energetikai irányú tárgyalásaira is fény derült.

Szijjártó Rick Perry amerikai energetikai miniszterrel tárgyalt arról, hogy Perry járjon közben abban, az Exxon-Mobil olaj- és gázipari cég kezdje meg az OMV-vel közösen birtokolt fekete-tengeri gázmező kitermelését.

Az amerikai kormány segíthet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét, ha arra bátorítja az amerikai Exxon céget, hogy kezdje meg a fekete-tengeri Domino-1 gázmező régóta húzódó kitermelését – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel folytatott washingtoni tárgyalásán. Ergo Szijjártó szerint kiemelten fontos, hogy a magyar gázszállítás útvonalait diverzifikálják, és ne csak az orosz gáztól függjünk. Ez baromira hihető, csak tegye hozzá, hogy az oroszokkal építettjük Paks 2-t…

A terület azért fontos, mert az USA komoly nyomást helyezett Magyarországra több területen: a védelmi megállapodás és az energetika területén, és a Kína- és Oroszország-politikánkkal sem elégedett. Mindegyikben meg kellene egyezni, az USA pedig eddig azt kommunikálta, csalódott, hogy a megelőlegezett bizalom ellenére nincs megegyezés.

Mike Pompeo látogatásának bejelentése már pozitív jel volt arra, hogy jó irányba haladnak a tárgyalások, és most az energetikai kérdésben is előrelépésnek tűnik a tárgyalás. Amerikának ugyanis szemet szúrt, hogy Magyarország túl szoros energetikai kapcsolatokat szőtt Oroszországgal.

A Románia partjai közelében lévő Domino-1 mezőn két cég, az Exxon és az osztrák OMV leányvállalata, a román Petrom végezhet kitermelést. A mezőt 2012-ben fedezték fel, a becslések szerint a föld alatt legalább 10 millió tonna kőolaj és 84 milliárd köbméter földgáz rejtőzik. Januárban az Exxon vezetői azt mondták, akkor kezdik el a kitermelést, ha kedvező és stabil koncessziós szerződést köthetnek a román állammal. Az OMV vezetői is tárgyalnak a bukaresti kormánnyal, az elemzők szerint a kitermelés megkezdéséhez egymilliárd eurós beruházásra van szükség.

Magyarország számára nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdés, hogy minél több forrásból és útvonalon tudja beszerezni az ipar működtetéséhez és a lakossági igények kielégítéséhez szükséges földgáz mennyiséget – mondta Szijjártó.Ha megkezdődik a Domino-1 mező kitermelése, akkor a gáz azon a vezetéken keresztül áramolhatna Magyarország felé, amelyet Románia már elkezdett építeni a Fekete-tengertől, és azon a román-magyar gázinterkonnektoron keresztül jutna be az országba, amelynek kétirányúvá tételét már szintén elkezdte a szomszédos ország.

Lehet nem volna butaság a fentiekről Szijjártónak Putyint is megkérdezni. Nehogy véletlen idő előtt ide kelljen látogatnia…

Ahogyan a törtenelem is mutatja, az a baja Magyarország mindenkori vezetőinek, hogy állandóan hintapolitikát folytatnak…
A drága emlékű Hofi Géza ezt plasztikusabban fejezte ki ; Addig nem nyugszik a magyar, míg nem 💩-os a szája!

Forrás: HVG / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 509
    Shares

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük