Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hiába a XIII. kerületben nem úgy mennek a dolgok, ahogy másutt!

Egy kis felvezetés, mielőtt belevágnánk. A BalraMagyar nem csak politikai, de közéleti lap is kíván lenni. Éppen ezért, arra gondoltunk, hogy olvasótáborunkat érdekelheti a színház és más kulturális témák. Végül is az ATV-nek is van egy Spirit nevű alcsatornája.

Szóval egy kis színházzal és színházkritikával fogunk foglalkozni, de aki politikai megmondásra számít, nos az is lesz benne.

Nem értem én ezt a Vágási Ferit. De még jobban érthetetlen számomra az őt alakító színész és színházigazgató Nemcsák Károly. Nemcsák ugyanis annyira a NER része, hogy együtt dalolászott Orbán Viktorral pálinkázás közben, na meg a Gazdagréti lakótelep (itt játszódott a népszerű Szomszédok című teleregény) plakátarca volt narancsoséknál.

Ugye a “mi Ferink” trükköt vetették be. Aztán bejelentették a kultúrharcot, melynek keretében lenyúlták maguknak az Operett színházat és a repertoárból száműzték szinte az összes olyan darabot, amiért az operettszínházba jár az ember.

Ezért egy évvel ezelőtt, mikor elmentem a Nemcsák által vezetett József Attila színházba, bevallom féltem. Hogy miért? Hát egyrészt egy, a szocializmusban játszódó darabot, az Angyalföldi Balladákat néztem meg. A néhai “Tripolisz” és környékén játszódó darabot azonban bátran állíthatom csak annyira kritikus amennyire ízléses és egyébként a szocializmus diszkrét báját mutatja meg egy kalandos szerelmi történeten át.

Na jó, jó értem én, de biztos a többi valami népnemzeti kurzus-szörnyedvény.  A második alkalommal a közelmúltban egy Rejtő darabot a Vesztegzár a Grand Hotelben című darabot néztem, ami minden, csak nem konzervatív. Az előadás remek volt, állíthatom, hogy Szerednyei Béla alakítása felejthetetlen volt. Emellett remek show-elemekkel tarkították az amúgy is fenomenális történetet.

A szünetben nézegettem a repertoárt. Megakadt a szemem Verebes István nevén, aki rendezőként tevékenykedik a színházba. Verebes, akit nehéz jobboldalisággal vádolni.

No ezen gondolkodom azóta is. Hisz a vezér kiadta a jelszót a kultúrharcra, mégis, egy nagyon korrekt és normális színházat vezet Nemcsák a jelek szerint.

Most vagy nekem nem tűnik fel, hogy hol hibádzik a dolog, vagy az történt, hogy a XIII. kerület szelleme legyőzte a NER-t. Mindenesetre nagyon ajánlom a József Attila színházat mindenkinek.

A szörnyű mindebben az, hogy meglepő, ha egy vállaltan jobboldali korrekten, politikamentesen végzi a munkáját és persze az is döbbenet, hogy mindez hír, pedig sajnos az!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: