Hatalmas pert veszített a hatalom – végre a tökükre lépett a Kúria


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 2.4K
    Shares

Mintaértékű pert veszített a hatalom.

Természetesen normális országban lehetetlen lenne, hogy a köz tájékoztatására szolgáló Magyar Távirati Iroda nemes egyszerűséggel mondvacsinált indokok miatt megtagadjon ellenzéki közlemények kiadását, mert annak tartalmával nem ért egyet, ám csak a múlt évben számtalan ilyen eset történt.

A rendszer Janus arcúságát mutatja azonban, hogy – szemben az ellenzéki közleményekkel – kritika nélkül automatikusan kiadják azonbana  kormányzati közleményeket.

Még akkor is, ha ordas hazugságok állnak azokban. Erről szólt az a per, melyet a Magyar Helsinki Bizottság indított az állami hírszolgáltatóval szemben. A civil szervezet még 2017 decemberében indított sajtó-helyreigazítási pert “az MTI Országos Sajtószolgálata által közzétett, a Kormányzati Kommunikációs Központtól származó hazug és sértő közlemény miatt”.

A bíróság pedig most döntött és földbe döngölte az állami hírszolgálatot. Elmarasztalta azt, méghozzá jogerősen.

“A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban meghozott elsőfokú ítéletében megállapította, hogy az OS-en közzétett közleményekért az MTI is felelősséggel tartozik, és valótlan közlemények esetén helyreigazításra kötelezhető.A később másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezzel egyetértett, és helyreigazításra kötelezte a közmédiát, akik ezt követően a Kúriától kérték a precedens értékű ítélet felülvizsgálatát. A tegnap kézbesített felülvizsgálati ítélet azonban fenntartotta a jogerős döntést, és ezzel eldőlt: mindenféle felelősség nélkül az MTI OS sem terjeszthet valótlan tényeket” – áll a bizottság honlapján.

A Helsinki Bizottság érvei szerint ha az MTI cenzúrázza a közleményeket, válogat közöttük, akkor a valótlan tényeket tartalmazó közleményeket is kötelesek helyreigazítani. Az MTI viszont úgy látta, hogy ők nem szerkesztik a közleményeket.

A bíróság a Helsinkinek adott igazat, úgy döntöttek, hogy az MTI-nél szerkesztést végeznek, felelősek a közlemények tartalmáért, ezért a helyreigazításra vonatkozó szabályok rájuk is érvényesek.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 2.4K
    Shares

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük