Hatalmas pert veszített a hatalom – végre a tökükre lépett a Kúria


Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Mintaértékű pert veszített a hatalom.

Természetesen normális országban lehetetlen lenne, hogy a köz tájékoztatására szolgáló Magyar Távirati Iroda nemes egyszerűséggel mondvacsinált indokok miatt megtagadjon ellenzéki közlemények kiadását, mert annak tartalmával nem ért egyet, ám csak a múlt évben számtalan ilyen eset történt.A rendszer Janus arcúságát mutatja azonban, hogy – szemben az ellenzéki közleményekkel – kritika nélkül automatikusan kiadják azonbana  kormányzati közleményeket.

Még akkor is, ha ordas hazugságok állnak azokban. Erről szólt az a per, melyet a Magyar Helsinki Bizottság indított az állami hírszolgáltatóval szemben. A civil szervezet még 2017 decemberében indított sajtó-helyreigazítási pert “az MTI Országos Sajtószolgálata által közzétett, a Kormányzati Kommunikációs Központtól származó hazug és sértő közlemény miatt”.

A bíróság pedig most döntött és földbe döngölte az állami hírszolgálatot. Elmarasztalta azt, méghozzá jogerősen.

“A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban meghozott elsőfokú ítéletében megállapította, hogy az OS-en közzétett közleményekért az MTI is felelősséggel tartozik, és valótlan közlemények esetén helyreigazításra kötelezhető.

A később másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezzel egyetértett, és helyreigazításra kötelezte a közmédiát, akik ezt követően a Kúriától kérték a precedens értékű ítélet felülvizsgálatát. A tegnap kézbesített felülvizsgálati ítélet azonban fenntartotta a jogerős döntést, és ezzel eldőlt: mindenféle felelősség nélkül az MTI OS sem terjeszthet valótlan tényeket” – áll a bizottság honlapján.
A Helsinki Bizottság érvei szerint ha az MTI cenzúrázza a közleményeket, válogat közöttük, akkor a valótlan tényeket tartalmazó közleményeket is kötelesek helyreigazítani. Az MTI viszont úgy látta, hogy ők nem szerkesztik a közleményeket.

A bíróság a Helsinkinek adott igazat, úgy döntöttek, hogy az MTI-nél szerkesztést végeznek, felelősek a közlemények tartalmáért, ezért a helyreigazításra vonatkozó szabályok rájuk is érvényesek.Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük