Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Úgy tűnik az Egyesült Államokban is elegük van abból, amit Orbán művel.

Nagyon úgy néz ki, hogy sötét napok elé nézhet Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ugyanis az Egyesült Államok három demokrata párti amerikai szenátor határozati javaslatban kezdeményezte, hogy ítéljék el a magyar kabinetet a demokrácia aláásása és az emberi jogok megsértése miatt.

A kaliforniai Dianne Feinstein, az Illinois állambeli Dick Durbin és a connecticuti Chris Murphy szerint a magyar kormány igyekszik aláásni az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza a civil társadalom szerveződéseit, megsérti a sajtószabadságot és a Magyarországon menedéket kérők emberi jogait.

Ezért felszólítják Donald Trump elnököt, védje meg az egyetemes szabadságjogokat és a demokratikus normákat Magyarországon az Orbán-kormány támadásaival szemben – írja a Népszava.

Dianne Feinstein szenátor a határozati javaslatot ismertető közös nyilatkozatban kiemelte:

Orbán Viktor kormánya saját újraválasztásának szempontjai szerint rajzolja át a választási térképet, az egyesülési és a vallásszabadságot sértő törvényeket alkot, megfélemlíti a médiát, valamint korlátozza a bíróságok azon lehetőségét, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a kormány hatalma felett.

„Az Egyesült Államoknak fel kell lépnie a despotákkal szemben” – hangsúlyozta. Durbin szenátor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az elmúlt években aggasztó mértékben visszaesett a demokrácia, és hogy az ország erős embere, Orbán Viktor meghitt viszonyt alakított ki Oroszországgal.

Tudatnunk kell a világgal, hogy az Egyesült Államok nem áll az ilyen despotizmus mellé

– tette hozzá.

Murphy szenátor megjegyezte: bár magában Amerikában is küzdeni kell a demokrácia megvédéséért, az Egyesült Államoknak továbbra is kötelessége, hogy védelmezze külföldön a demokratikus normákat.

Magyarország kulcsfontosságú szövetséges, de Magyarország összes barátját aggasztja az a kihívás, amelyet az Orbán-kormány intéz a jogállamiság ellen

– fogalmazott a szenátor, és azt ígérte, tovább fognak küzdeni azokért a közös értékekért, amelyeken az amerikai-magyar viszony nyugszik.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: