Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ismét olvasóinkat kérdezzük!

Nemrégiben megjelent a Publicus-intézet kutatása, mely alapján, ha a teljes ellenzék összefogna – és Tóth Bertalan MSZP elnök javaslatát követve – közös listán indulna az EP választásokon, akkor az ellenzék legyőzhetné a Fideszt.

Régen volt már olyan, hogy karnyújtásnyira volt a Fidesz és az ellenzék, a mostani számok alapján azonban az látható, hogy a teljes népességben, ha a Jobbiktól a DK-ig közösen indulna az ellenzék a várható végeredmény:

Fidesz-KDNP 24%

Ellenzéki lista 28%

Ez pedig nem csak kis győzelem lenne, hanem lélektani pillanat is, ugyanis ebben az esetben nyílt versenyben verné meg az ellenzék a Fideszt.

Igaz azonban az is, hogy sok ideológiai és érdekbeli ellentét húzódik meg a háttérben. Sok ellenzéki szavazó ódzkodik például a Jobbikkal való együttműködéstől és az is tény, hogy a Momentum ezen a választáson akár átmehet a tű fokán, ugyanis a 4%-on álló párt közelébe kerülhet a parlamenti bejutási küszöbnek.

Ugyanakkor ez a kockázat túl nagy, ugyanis, ha csak 1 tized százalékkal rosszabbul szerepel a párt, akkor majd 200 ezer szavazatot veszíthet az ellenzék, pont azt a 4%-ot amellyel vezet a Fidesz előtt.

Ön szívesen látna közös ellenzéki listát?

[poll id=”32″]


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: