Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Rég nem látott válság előtt van a kormánypárt, most úgy tűnik verhető a Fidesz. Nem gyengén!

Válság előtt áll a Fidesz, méghozzá a 2010-e választások óta tapasztalt legnagyobb támogatottsági válságba került. Eddig szinte megközelíthetetlennek tűnt a Fidesz, egyetlen egyszer 2013-ban került az MSZP 2%-on belül támogatottságban, de megelőzni mindeddig csak a fővárosban tudta az ellenzék a Fideszt.

Most azonban a legfrissebb mérések alapján elmondható, hogy egy szerencsésebb fordulat esetén a Fidesz elveszítheti többségét, ugyanis az ellenzéki tömbnek nagyobb a támogatottsága már most az EP választásokon, mint a Fidesznek.

Ez azt jelenti politikai cselekvésre lefordítva, hogy ha létrejön a közös ellenzéki EP lista – mint ahogyan azt Tóth Bertalan az MSZP elnöke javasolta is a többi ellenzéki pártnak – már most az Európa Parlamenti választásokon legyőzhető a Fidesz – ez derül ki a Publicus intézet legfrissebb mérése szerint.

Bőven hibahatár felett azaz mintegy 4%-al legyőzhető  a Fidesz, ha az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum vezetői képesek megállapodni egy közös indulásról.

Némileg árnyalja a képet, hogy a Momentum jelenleg alulról éppen nem súrolja az 5%-ot ami azt jelenti, hogy egy külön indulás esetén egyetlen képviselőt sem küldhetnének az EP-be.

Pár hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy megközelíthető legyen a Fidesz, nem hogy előzhető. Mint ahogyan az is, hogy egy közös DK-Jobbik-MSZP-MoMo listában gondolkodjuk, azonban mindez elérhető távolságban van mára az is, hogy az ellenzék legyőzze a Fideszt.

Már csak egy kis lépésre és nagyvonalúságra van szükség az ellenzék pártjaitól.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: