A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kemény számokkal jelent meg a 2020-as és a 2021-es költségvetés sarokszámait kőbe véső kormányhatározat.

A kormány befagyasztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó költéseket, azaz a sok sebből vérző egészségügy kiadásait is.

Komáromi Zoltán szerint ez gyalázatos, de teljesen tudatos lépés a kormány részéről.
Az Emminek 2019-re 3496 milliárd forintot terveztek be, 2020-ra 3 582 milliárdot, 2021-re pedig 3 478 milliárdot. Ráadásul jövőre és az után is 3 százalék körül lesz az infláció, vagyis reálértéken az Emmi kiadásai még brutálisabban fognak csökkenni. Ami persze annyiban nem meglepő, hogy az egészségügy és az oktatás a Fidesz-kormány mostohagyereke, 2010 óta mindkét terület finanszírozása folyamatosan csökken.

Ha valóban az Emmi lesz a 2020-as és a 2021-es költségvetés nagy vesztese, az Komáromi Zoltán szerint gyalázat. Az ismert háziorvos a Hírklikknek a kormányhatározatban szereplő számokat szomorúan úgy kommentálta, ebből feketén-fehéren kiderül, hogy a Fidesz-kormány eldöntötte: 2022-ig tönkreteszi az állami egészségügyet.

Kicsit a fenti számokról: Magyarország GDP-arányos egészségügyi kiadása a tervezett csökkentéssel Komáromi szerint az ideálisnak mondott 6,5%-hoz nemhogy közelíteni nem fog, hanem tovább csökken. A reálértéken mintegy 150 milliárdos forráselvonás ráadásul az összes, szociális kiadással összefüggő területet érinteni fogja, a GYES-től az ellátórendszeren át egészen a táppénzekig és az egészségügyi dolgozók béréig – mondja.

Márpedig ha nem lesz pénz bérfejlesztésre, akkor az orvos- és nővérhiány miatt végképp fenntarthatatlanná válik az állami egészségügyi rendszer. Összeomlani viszont ekkor sem fog – hívja fel a figyelmet Komáromi Zoltán. Minél hosszabbak lesznek ugyanis a várólisták, annál többen lesznek kénytelenek a főleg fideszes vállalkozók által működtetett magán-egészségügyi rendszer szolgáltatásait igénybe venni.

És éppen ez a célja a kormánynak a szakember szerint. Komáromi Zoltán nagyon is tudatos társadalompolitikát lát a Fidesz részéről az egészségügyi kiadások folyamatos csökkentésénél.

Akinek van pénze, az kaphat magán eü ellátást, akinek nincs, az megássa és kiássa a saját sírját.

Egyedi méltányosságból a magyar gyerek nem kaphat ellátást, pedig előtte még az élet, de a határon túl és az óperenciás tengeren is túl, bezzeg jár a gyógyulás lehetősége.

A határon belüli magyar már nem számít, hiszen bebizonyította, hogy kalandvágyból az országban marad, így még fát is lehet a hátán vágni….

Forrás: Hírklikk /BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: