Rendkívüli hír: Elhunyt Andy Vajna


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Vajna András György, Andrew G. Vajna 1944-ben született Budapesten, hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos volt.2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személyének minősült.

1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot, Kaliforniában folytatott tanulmányokat, mielőtt belevetette magát a filmiparba. 1982-től hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, elnöki posztját maga foglalta el. Produceri filmográfiája A csendestárs című alkotással kezdődött.

Nevéhez fűződnek a Rambo filmek, A csendestárs, a Vörös Zsaru, a Total Recall, a Terminátor filmek, az Elemi ösztön, a Die Hard, Evita, az Amerikai rapszódia, a Dredd bíró, a Skarlát betű, a Miniszter félrelép, a Szabadság szerelem, egyebek mellett.

A filmes szakember és kormánybiztos az Indexnek adta utolsó interjúját. Akkor elmondta, a felröppenő pletykákkal ellentétben, miszerint kormányzati támadás alatt állna, szó sincs, hiszen állandóan hozzák a dicsőségeket az országnak, kinevezése óta a magyar filmek több mint 300 nemzetközi díjat zsebeltek be.

A Magyar Időkben vagy a Pesti Srácokon megjelent egy-egy támadó cikkre azt mondta, inkább nem érti, értelmetlen butaságokat írnak. Ha valaki veszi a fáradtságot, és tényleg belenéz egy kicsit ebbe a szakmába, nem ír le ilyeneket, vagyis hogy neki nincs érzéke és kedve a magyar történelmi filmkehez – mondta.Az interjúból kiderül, hogy Nemes Jeles László Napszáltája nem nyerte el a tetszését, de adott egy esélyt az Oscar-nyertes rendezőnek.

Vajna azt is elárulta, hogy kormánybiztosi munkájáért nem vesz fel fizetést, mert szeretetből csinálja. Barátjával, Arnold Schwarzeneggerrel ért egyet, aki szerint a sikerhez vissza is kell adni. Ő az ingyenmunkával ezt csinálja, ez a magyar küldetése – mondja.

 

Forrás: 1668 óra


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük