Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Soha nem vártak még ilyen sokan arra, hogy bejuthassanak valamilyen szociális ellátást nyújtó intézménybe.

Ebből több mint 25 ezer azok száma, akik arra várnak, hogy bekerüljenek egy idősek otthonába. A szociális várólista azért is egyre hosszabb, mert az állam rengeteg intézményt átad az egyházaknak – de hogy mennyit, azt mindenki titkolja… A rászorulók érdekét ki nézi?

Egyetlen év alatt több mint négyezer emberrel gyarapodott a szociális várólista: míg 2017 decemberében 30 193 főt regisztráltak, addig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) legfrissebb, 2018. december 5-i adatai szerint már 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára: például az idősek otthonába való bejutásra vagy fejlesztő foglalkozásra.

A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt.
Ráadásul a valóságban ezek a számok sokkal nagyobbak lehetnek: bevett gyakorlat, hogy ott, ahol irreálisan sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják rászorulókat. A kimutatásban csak a szociális intézmények körülbelül háromnegyedének adatai szerepelnek, ennyien vettek részt az adatgyűjtésben.

Az a rendelkezésre álló adatokból is világos, hogy az időseknél van a legnagyobb probléma:

25 709-en várnak arra, hogy bekerüljön idősek otthonába,
2479 embert regisztráltak az időskorúak gondozóházainak várólistájára (átmeneti ellátást nyújtó intézmény).

Az SZGYF összesítésében csak az állami fenntartásban lévő idősotthonok várólistáit vették figyelembe, ami azért torzíthat az adatokon, mert a Népszava értesülései szerint az állam gőzerővel, de a nyilvánosság kizárásával, teljes titoktartás mellett adja át szociális intézményeit az egyházaknak.

Egy 2017-es kormányhatározat szerint abban az évben 8837, tavaly pedig további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani. Azt viszont sem a tárca, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem árulta el, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az egyházaknak.

A harmadik legnépesebb csoportot 2278 fővel azok alkotják, akiknek pszichiátriai betegek otthonában lenne szükségük elhelyezésre, a fogyatékos személyek számára fenntartott otthonoknál 1444-en, a házi segítségnyújtásnál 668-an állnak sorba.

Forrás: 24.hu / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: