Döbbenetes dolgot állít a TASZ – megüthetik a bokájukat a tüntetőket lefújó rendőrök?


2018.12.12. Fotó: BalraMagyar
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A Társaság a Szabadságjogokért nemrégiben kiadott egy nyilatkozatot, amely sokat változtathat a dolgok menetén.

Egyrészről – főleg a nyilatkozat állításainak tükrében – egyáltalán nem volt szakmailag felkészült a rendőrség, amikor az elégedetlenség fokozatosan radikalizálta a tömeget a Kossuth téren. Mint ahogyan a TASZ fogalmaz:

A tegnapi spontán tiltakozás egy idő után erőszakossá vált, így a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia. A tömegkezelés arányossága és szakszerűsége azonban kétséges.

Közérdekű adatigényléssel fordulunk a rendőrséghez, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy a rendőrség milyen eszközökkel próbálta elkerülni az erőszak eszkalálódását, és jogsegélyt nyújtunk az eljárás alá vont tiltakozóknak.

A tüntetés egyértelműen békétlenné vált legkésőbb akkor, amikor egyes résztvevők sérülés okozására is alkalmas tárgyakkal kezdték dobálni a rendőröket, kukákat borogattak, tüzeket gyújtottak.

Ám annak ellenére, hogy a tüntetés fokozatosan veszítette el a békés jellegét, a rendőrség tudomásunk szerint egyáltalán nem kommunikált a tüntetőkkel, nem figyelmeztette őket a jogsértő magatartásuk következményeire, tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását.

Pedig az új gyülekezési törvény kifejezetten előírja az együttműködés kötelezettségét, a rendőrségi törvény pedig kötelezővé teszi a kényszerítő eszköz alkalmazására vonatkozó előzetes figyelmeztetést.

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Érthetetlen, hogy amikor a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrség miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett. Bár történtek célzott, csak a valóban erőszakos tüntetőket érintő kiemelések is, a tömegoszlató eszközök – pl. a könnygáz – használata többször is indokolatlan és ezért jogellenes volt. Ha indokolt volt, akkor olyanokat is érintett, akiknek a tiltakozása megőrizte békés jelleget.


Forródrótunkon jogsegélyt nyújt azoknak, akik a kényszereszközök alkalmazásának áldozataivá váltak: +36 30 722 33 56. Jogsegélyt nyújtunk azoknak is, akik ellen büntető vagy szabálysértési eljárást indít a rendőrség.Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük