Döbbenetes dolgot állít a TASZ – megüthetik a bokájukat a tüntetőket lefújó rendőrök?


2018.12.12. Fotó: BalraMagyar
Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

A Társaság a Szabadságjogokért nemrégiben kiadott egy nyilatkozatot, amely sokat változtathat a dolgok menetén.

Egyrészről – főleg a nyilatkozat állításainak tükrében – egyáltalán nem volt szakmailag felkészült a rendőrség, amikor az elégedetlenség fokozatosan radikalizálta a tömeget a Kossuth téren. Mint ahogyan a TASZ fogalmaz:A tegnapi spontán tiltakozás egy idő után erőszakossá vált, így a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia. A tömegkezelés arányossága és szakszerűsége azonban kétséges.

Közérdekű adatigényléssel fordulunk a rendőrséghez, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy a rendőrség milyen eszközökkel próbálta elkerülni az erőszak eszkalálódását, és jogsegélyt nyújtunk az eljárás alá vont tiltakozóknak.

A tüntetés egyértelműen békétlenné vált legkésőbb akkor, amikor egyes résztvevők sérülés okozására is alkalmas tárgyakkal kezdték dobálni a rendőröket, kukákat borogattak, tüzeket gyújtottak.

Ám annak ellenére, hogy a tüntetés fokozatosan veszítette el a békés jellegét, a rendőrség tudomásunk szerint egyáltalán nem kommunikált a tüntetőkkel, nem figyelmeztette őket a jogsértő magatartásuk következményeire, tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását.

Pedig az új gyülekezési törvény kifejezetten előírja az együttműködés kötelezettségét, a rendőrségi törvény pedig kötelezővé teszi a kényszerítő eszköz alkalmazására vonatkozó előzetes figyelmeztetést.
Érthetetlen, hogy amikor a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrség miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett. Bár történtek célzott, csak a valóban erőszakos tüntetőket érintő kiemelések is, a tömegoszlató eszközök – pl. a könnygáz – használata többször is indokolatlan és ezért jogellenes volt. Ha indokolt volt, akkor olyanokat is érintett, akiknek a tiltakozása megőrizte békés jelleget.

Forródrótunkon jogsegélyt nyújt azoknak, akik a kényszereszközök alkalmazásának áldozataivá váltak: +36 30 722 33 56. Jogsegélyt nyújtunk azoknak is, akik ellen büntető vagy szabálysértési eljárást indít a rendőrség.Tégy a kormánypropaganda ellen:
  •  

Nem jutnak el Önhöz a legfrissebb ellenzéki hírek?

Nem véletlen.

A kormánypropagandának az a célja, hogy minél kevesebbekhez szóljon az ellenzék. Töltse le mobiltelefonjára ingyenes hírküldő szolgáltatásunkat, hogy közvetlenül kapcsolatban maradhassunk.

Ide kattintva letöltheti!


Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük