Szeged, 2018. március 1. Czeglédy Csaba nyilatkozik miután elhagyta a Szegedi Fegyház és Börtönt 2018. március 1-jén. Az ügyészség a hivatalos képviselõjelölt Czeglédy mentelmi joga miatt megszüntette a bûnszervezetben, üzletszerûen, különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bûntettével gyanúsított politikus elõzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

18 hónap előzetes letartóztatást követően, házi őrizetbe helyezték Czeglédy Csabát

18 hónap előzetes letartóztatást követően, házi őrizetbe helyezték Czeglédy Csabát – tudta meg a Hírklikk. A volt szocialista képviselő jelenleg úton van Szombathelyre.

Néhány hete még azzal az indokkal hosszabbította meg a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája 30 nappal az őrizetet, hogy “a gyanúsított esetében fennáll a bűnismétlés veszélye”.

Ha az ügyészség betartja a törvényt, akkor idén már nem tud vádat emelni Czeglédy Csaba ellen, ha viszont mégis benyújtja a vádiratot, akkor az felveti a hivatali visszaélés gyanúját – közölte a hvg.hu-val a múlt nyár óta letartóztatásban lévő baloldali politikus védelme csütörtökön. Információik szerint ugyanis megnyílt egy új határidő, ami miatt a várt decemberi időponthoz képest halasztódhat a vádemelés.

„A tudomásunkra jutott, hogy újabb nyomozati iratokat kaptak az ügy más gyanúsítottjai. Az eljárási szabályok alapján ezekre 30 napon belül joguk van indítványokat, észrevételeket tenni, és addig nem lehet vádat emelni. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha betartják a törvényt, akkor idén mégsem kerül sor a vádemelésre” – közölte csütörtökön Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy védőügyvédje erről a Hírklikk megkeresésére akkor azt mondta, „ez a veszély nem tud fennállni, fogalmilag kizárt, ugyanis az a cég, amely miatt védencemet és másokat is eljárás alá vontak, felszámolás alatt áll, a felszámolón kívül tehát senki semmilyen tevékenységet nem folytathat benne”.

Még múlt héten is – az ügyészség indítványára rábólintva – harminc nappal meghosszabbította Czeglédy Csaba letartóztatását a Szegedi Járásbíróság, ami ellen azonnal fellebbezett. Ebben azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy mégse hosszabbítsák meg a „szükségtelen letartóztatást”, hiszen teljesen indokolatlan, és tegyék lehetővé, hogy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse.

Czeglédy szerint erre bólintott rá a Szegedi Törvényszék, hiszen „befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást, amire hivatkozva eddig benn tartották”. De az is számított, hogy a bíróság is elismerte, már nagyon hosszú ideje áll a legsúlyosabb kényszerintézkedés alatt.

A lakást csak napi 2 órára hagyhatja el

Ezért mostantól a „lakás elhagyását tiltó bűnügyi felügyelet”-be került, ami gyakorlatilag a házi őrizet új neve. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni, de minden nap 2 órára elhagyhatja azért a lakást, elmehet vásárolni, orvoshoz vagy futni.

Forrás:  Hírklikk / HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: