Fotó: BalraMagyar
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Pénteken újabb tüntetés lesz Budapesten a Munka törvénykönyvének módosítása ellen, a Jobbik is mozgósításba kezdett.

Menjünk a Kossuth térre! címmel szerveződik demonstráció pénteken 17 órai kezdettel a Parlament elé a “rabszolgatörvény” áterőltetése óta harmadszor. Az eseményen – derül ki a Facebook-oldaláról – több ellenzéki politikus is felszólal.

A magyar demokrácia és szuverenitás elleni támadásokban külföldiek is részt vesznek, ami alapján feltételezhető, hogy a mostani tüntetéseken történtek szorosan összefüggnek a Soros-féle kunbábonyi aktivistaképzésekkel – mondta el ifj. Lomnici Zoltán.

Az MSZP-t Kunhalmi Ágnes, a Párbeszédet Tordai Bence, a DK-t Vadai Ágnes, a Momentumot Donáth Anna, az LMP-t Schmuck Erzsébet képviseli. Beszélni fog Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás még csütörtök éjjel a Kossuth téren azt közölte a hvg.hu-val, hogy ők is mozgósításba fognak, több ezer embert várnak vidékről a fővárosba.

A csütörtöki tüntetés végén a rendőrök a város több pontján körbekerítették a résztvevőket. Csak azután engedték el őket, hogy kamerába mondták a nevüket. A HVG munkatársát is erre kötelezték, hiába mutatta sajtóigazolványát. A Társaság a Szabadságjogokért szerint ez nem jogszerű eljárás, Péterfalvi Attila szerint azonban nincs vele probléma.

A vonatkozó törvény rögzíti, hogy a rendőr azt igazoltathatja, akinek személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból kell megállapítani.
Emellett közúti ellenőrzés során is igazoltathat és akkor is, ha az illető tartózkodásának jogszerűségét kell megvizsgálni.
Továbbá, ha az igazoltatott, vagy más személy, esetleg egyéb szervezet jogai­nak védelme érdekében kell megállapítani a személyazonosságot.
– Az igazoltatott ilyenkor köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni.
„A személyazonosságot – a személyi igazolványon túl – minden olyan hatósági igazolvány bizonyítja, mely tartalmazza az azonosításhoz szükséges adatokat.”
– A rendőr más jelen lévő, ismert személyazonosságú illető közlését is elfogadhatja igazolásként.
A rendőr a személyazonosság megállapítása céljából feltartóztathatja,vagy ha nem igazolja magát, előállíthatja a rendőrségre az ellenőrizni kívánt személyt.
Ha a személyazonosságot másképp nem lehet megállapítani, ujjnyomat is vehető, illetve fénykép készíthető az azonosí­tandó személyről és a különös ismertetőjegyeiről.
– A rendőr az igazoltatott személy ruházatát, járművét is átvizsgálhatja. Ezt akkor teheti meg, ha a személyazonosság megállapítása, a közrendet, a közbiztonságot fenyegető veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja teszi szükségessé.

Ha a rendőrök vélelmezik a BTK 342.§ más nevére szóló valódi közokirat felhasználását, köznéven okirathamísítást, akkor azt kiszűrhetik a felvétel készítésével….
elég kellemetlen lenne ugyanis, ha a bemutatott okiratok valódi gazdája nem az igazoltatott gyujtogató-fosztogató, és később alibit igazol magának.

Forrás: HVG / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: