Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mindig érdekes, amikor egy nyílt levelet adunk közre.

Általában nem szokásos, hogy mellé tegyünk újságírói véleményt, egyszerűen csak közöljük, amit a közlő közölni akar a nagyérdeművel. Most azonban nem bírtam ki, na meg indokolt is egy kis felvezetés. A felvezető oka a cím.

Ez a cím nem olyan szokványos és hangzatos címadás mint sok portáltól az megszokható lenne. Ugyanis valóban úgy gondolom, hogy a jobboldal most beismerte azt a tehetetlenségét és leleplezte azt a fajta hazugságát amit évek óta forintmilliárdokból építhetett. Vagyis, hogy Magyarország jobban teljesít, Állítsuk meg Brüsszelt és a többi amúgye pofátlan hazugságuk kártyavárként dőlnek össze, miközben beomlik a lábuk alatt minden. De mi is van Ujhelyi levelében?

Brüsszeltől kért segítséget a kormány az egészségügy javításához!

Igen, jól olvasták az eheti nyílt levelem címét: a magyar kormány Brüsszeltől kért segítséget az egészségügy átalakításához.
Az Európa-ellenes fideszes szabadságharcosok ezzel ismét bizonyítják sunyi jellemtelenségüket.

Nézzük, miről is van szó!

Hiába minden habonyi hókuszpókusz, a teljes összeomlás előtt álló magyar egészségügy állapotát nem lehet idióta összeesküvés-elméletekkel elfedni. Nem Soros György miatt nincs elég orvos, nővér, ápoló, vagy épp szappan, esetleg vécépapír a kórházakban. Nem holmi uniós összeesküvés miatt kell bezárni a Honvéd kórház koraszülöttosztályát, pénzt kérni a kispapáktól a papírköntösért vagy épp államilag eltitkolni a kórházi fertőzések adatait.

Azért történik mindez, mert a közel kilenc éve uralkodó narancs-elit számára az egészségügy csak sokadlagos fontosságú: előbbre vannak a saját lábon álló rokonok, a fűtött gyepű stadionok, a harmatos tehetségű kultúrlakájok, a jachtoló-magánrepülő „nemzeti tőkések”.

Az Eurostat legfrissebb számai pontosan mutatják, hogy mennyire keveset költ a magyar állam az egészségügyre. Fejenként 853 euró volt Magyarországon az egy főre jutó éves egészségügyi ráfordítás; Szlovákiában negyedével, Csehországban harmadával többet költenek egy ember egészségére, mint nálunk.

Eközben a kétballábú futballistáknak adókedvezményt adnak. A Fidesz érzi, hogy legalább a lakájmédiában címlapra rakható propaganda színvonalon, de lépnie kell valamit, mert a rohadó egészségügyet sorosozó plakátokkal nem lehet rendbe tenni. De még elfedni sem. Riogathatnak minket nem létező összeesküvésekkel, ha saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy mennyit kell várni a gyógyításra, mennyit kell fizetni érte és milyen kockázatokkal jár, ha az ember nem a kormánytagoknak járó VIP-ellátást, hanem a közegészségügy szolgáltatását veszi igénybe.

Az egészségügy működtetése tagállami hatáskör, vagyis az egészségügyi szolgáltatások és az orvosi ellátás megszervezése, illetve biztosítása az adott ország kormányának felelőssége. Látjuk is, hogy Orbánék mit tesznek vele.

A napokban sokadik alkalommal adtam be írásbeli kérdést az Európai Bizottsághoz a magyar egészségügy helyzetének javítása, fejlesztése érdekében. Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos válaszában többek között rámutatott: a testület a Magyarországról szóló országjelentésében kiértékelte a magyar egészségügyi rendszer helyzetét, ebből kiderül, hogy bár az egészségügyi eredmények javulnak, az uniós átlaghoz képest továbbra is alulmaradnak.

Az uniós biztos hozzátette, hogy miközben a gyógyítással elkerülhető halálozási arányszám az EU-ban átlagosan javul, Magyarországé továbbra is a legmagasabbak között van, ami arra utal, hogy az időszerű és hatékony ellátáshoz való hozzáférés jelentős javításra szorul. És, akkor a címben már hivatkozott lényeg: Andriukaitis közölte, hogy a Fidesz-kormány kérésére az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Szolgálata technikai támogatást nyújt a magyar egészségügyi rendszer átalakításában, különös tekintettel az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-ellátás minőségének javításában.

Nem plussz anyagi, hanem szellemi támogatásról van szó; vagyis a magyar kormány Brüsszeltől kért tanácsot az egészségügyi ellátás reformjához. A Bizottságtól úgy értesültem, hogy a munka még nem kezdődött meg, egyelőre csak az együttműködés kereteinek kidolgozása zajlik. Miközben tehát Orbánék a köz vagyonát stadionokra és saját luxuséletükre költik, az egészségügyet pedig hagyják szétrohadni, aközben épp attól az Európai Uniótól kérnek szakmai segítséget, amelyet ellenségnek állítanak be milliárdos uszító kampányaikban.

Hát, így állunk. Önöket, kedves magyar polgártársaim, ennyire hülyének nézik a kormánypártiak.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhuszadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: