Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Talán nem ilyen világban akarunk élni.

Az a helyzet, hogy nem minden esetben a jobboldal füle mögött van a vaj. Ez persze nem azt jelenti automatikusan, hogy ha épp nem a jobboldal a hülye, akkor a baloldal lenne az. Mindenesetre a politikailag korrekt beszéd apostolai, meg a valóságtól elrugaszkodott túlérzékenyek – akiket sokszor sorolnak a politikai baloldalhoz – most is mint oly sokszor szétvernének egy komplett iparágat.

Ugyanis a közbeszédben a napokban felröppent az ötlet, mely szerint tiltani kellene a cirkuszművészetben az állatok szerepeltetését, mondván, hogy ahogyan kihasználják a különleges állatokat, nos az az állatkínzás határait súrolja.

Mondanom sem kell, hogy a cirkusz nem működik állatok nélkül. A sátor, a vattacukor, a pattogatott kukorica a bohóc, az artisták és a számunkra különleges állatok testközelsége és lélegzetelállító attrakcióik, nos ez a cirkusz csodája.

És persze, volt idő, amikor az állatokat a cirkuszban kínzással vették rá bizonyos mutatványokra, de mint ahogyan a cirkuszokban már nincs “torzszülött parádé” kinövésű emberekkel, meg rondákkal, szóval a modern cirkusz is belépett már a 21. századba.

Merem állítani, hogy a cirkuszi állatokat sokkal jobb körülmények között tartják, mint mondjuk a Fővárosi állatkert állatait. A cirkuszozás egy életforma. A vándor életmód valódi családdá kovácsolja az előadókat és ennek a családnak a részei az állatok akiket bemutatnak a cirkuszban.

Eddig a magánvéleményem erről a konfliktusról, ami arról szól, hogy valakik megint kitaláltak maguknak egy nünükét, amiért éppen aggódhatnak és küzdhetnek a PC nevében. És bizony ez sajnos semmivel sem másabb mint a jobboldaliak Soros becsípődése, ha úgy tetszik ez a fajta politikai korrektség a demokratikus oldal sith oldala.

De miről is beszél ifj. Richter József a Borsnak adott interjújában.

“A cirkuszművészetet sok támadás éri az utóbbi időben az állatok szerepeltetése miatt” – mondja a Borsonline stúdiójának vendége.

“Mi komolyan dolgozunk azon, hogy bebizonyítsuk: a cirkuszban lehet az állatokat jól tartani. Látunk szörnyűséges videókat, ahol kínozzák és éheztetik az állatokat, de ez nem jelenti azt, hogy nálunk, a Magyar Nemzeti Cirkuszban is így bánnánk velük. Ezért is szoktunk folyamatosan videókat és fényképeket megosztani a nagyközönséggel, hogy lássák: az állatok a barátaink, a kollégáink, és ekképp is bánunk velük.

Nincs ára ezeknek az állatoknak, nem lehet őket megvásárolni. Több generáción keresztül állatkertben, cirkuszokban, szafariparkokban születnek, bőséges szaporulat esetén kaphatja meg őket egy-egy cirkusz. De természetesen nagyon komoly feltételek mellett – mondja. – Nagy a nyomás, de úgy gondolom, hogy a nemzeti cirkusz túl fogja élni ezt az állatfoglalkoztatás-ellenes hangulatot, amit egyébként egy divathullámnak gondolok. Most gondolkodás nélkül kritizálnak mindenkit akinél az állatok nem a kanapén heverésznek. Ez szerintem túlzás.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: