Habony Árpád - Fotó: MNO
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Atiya Khoury oroszországi lakcímet használt ahhoz, hogy letelepedési kötvényhez jusson.
Oroszországi lakcímet használva jutott magyar letelepedési kötvényhez Atiya Khoury, Bassar al-Aszad szír diktátor pénzembere – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

A szír férfi és két gyermekének kérelmét így az Oroszországban kötvényt árusító, VolDan nevű cég intézhette, amelynek a működésében Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz kötődő emberek vettek részt. A Direkt36 a birtokába került bizalmas iratok alapján közölte, hogy a VolDan kezelte Khoury kötvényes jelentkezését.

Khoury 2016 nyara óta szerepel Magyarország szoros katonai szövetségesének, az Egyesült Államoknak a szankciós listáján. Az amerikai pénzügyminisztérium szankciós dokumentumai szerint Khoury a szír rendszer támogatására mozgatott készpénzt Oroszország, Libanon és Szíria között, és emberi jogi jogsértések miatt is felelősség terhelheti. Az Európai Unió is elrendelt szankciókat a szíriai rezsimmel szemben, de Khoury az EU-s listán nem szerepel.

Khoury jelentkezése először a Szíria területén kötvényeket áruló S&Z Program Limitedhez került, majd a cég programvezetője továbbította az adatokat a VolDannak. Ez a cég főként orosz ügyfelekkel foglalkozott, azonban arra is volt engedélye, hogy egyéb országok befektetőinek ügyeit is intézze, ha azok Oroszországban nyújtják be kötvényes jelentkezésüket.

Az S&Z programvezetője egy oroszországi címet továbbított Khouryék jelentkezésével a VolDannak. A megadott címen, egy dél-moszkvai irodaház ötödik emeletén van bejegyezve a RUSSAR nevű jótékonysági szervezet is, amelynek egyik alapító tagja egy Atiya Khouryval kapcsolatban álló üzletember, Mudalal Khuri.

Mudalal Khuri szintén szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, mivel az amerikaik szerint „ő képviseli az Aszad-rezsim pénzügyi és gazdasági érdekeit Oroszországban”. Az amerikaiak szerint Atiya Khoury és Mudalal Khuri üzleti ügyekben együttműködik: közösen intézik Aszad milliárdos unokaöccsének a pénzügyeit.

A Direkt36 birtokába jutott bizalmas iratok bizonyították korábban azt is, a VolDan működésében Shabtai Michaeli, egy Habonnyal kapcsolatban álló grúz-izraeli üzletember, valamint a tanácsadót korábban képviselő Kosik Kristóf ügyvéd irodája is részt vett.

A kötvényprogramot a Habonnyal régóta közeli viszonyban lévő Rogán Antal fideszes politikus kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. A kötvényprogram 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Köztük voltak Putyin fontos emberei, például az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója.

Habony, Rogán – Fotó: 24.hu

Az Oroszországban, illetve orosz állampolgároknak kötvényt áruló VolDan a honlapja szerint befektetőnként 60 ezer eurós ügyintézési díjat számolt fel, így csak az orosz ügyfelektől körülbelül 7 milliárd forint bevételhez juthatott… – a cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: