Soros György Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Semmi nem jutott eszünkbe, marad Soros… állítólag ezzel indokolt a kormányfő, amikor Gulyás Gergely megkérdezte, minek nekik „az öreg zsidó”.

Csaba László, Orbán Viktor korábbi tanácsadója mesélte el a történetet. A CEU jelenlegi oktatója szerint az egyetem csak nyert azzal, hogy a kormány támadásai miatt világszerte megismerték és kampuszt nyit Bécsben, de értelme akkor van az intézménynek, ha Budapesten marad.

Csaba Lászlóval a Népszava készített interjút, az első kérdés pedig az volt, kiválasztotta-e már gurulós bőröndöt, amivel Bécsig megy.

“Nem, én komolyan venném, hogy a CEU úgy megy el, hogy marad. Budapest az otthonunk, és az is marad, Bécsben ráadásul van egy csomó nemzetközi intézmény, nincs értelme még egyet létrehozni. A CEU-nak akkor van értelme, ha megmarad a jelentős budapesti jelenléte.

Nemrég 40 milliárd forintos beruházással bővítették az épületet, ezt sincs értelme csak úgy elhagyni. Ráadásul megvan a pénz, a terv és az összes engedély még két épület átépítésére, felújítására. Az egykori nyugdíjigazgatóság épületének helyére egy olyan nyitott egyetemi épületet húznánk fel, amely egy passzázzsal egész nap mindenki számára nyitott lenne. Ezzel Budapest is nyerne. Bécsből újraindítani ugyanazt olyan, mintha a Szabad Európa Rádiót indítanánk újra.”

Szerinte 2020-ig nem lesz változás, addig pedig eldől, mely tanszék megy Bécsbe, melyik marad. „De szerintem az ütősebb képzések, a nemzetközi tanulmányok, közpolitikák, szociológia, közgazdaságtan, a politológia, a jog, egészen biztosan jelentős budapesti jelenléttel mennek majd tovább. És itt maradnak a legnevesebb magyar és külföldi kutatók is. Szerintem az, hogy magyar középosztálybeli fiatalok amerikai oklevelet szerezhetnek úgy, hogy nem kell közben Amerikába menniük, az jó. Ha a kormány nem akarja, akkor legfeljebb Bécsbe utaznak majd érte. Vonattal pont annyi, mintha Debrecenbe mennének.” – mondta Csaba László.

Minden bizonnyal Orbán két dologtól retteg, az egyik az, hogy nem jönnek a migráncsok, a másik meg az, hogy az “öreg zsidó” megtér őseihez. Mindkét esetben game over, lehúzhatja a rolót. Az a baj, hogy a híveinek szó szerint bármi jó lesz. A legnagyobb hülyeségeket is elhiszik,majd talál egy új ellenséget, akit jól lehet utálni, de nem tud visszaütni. Lásd: hajléktalanok.

Orbán korábbi tanácsadója elmesélt egy történetet is, ami állítólag elhangzott egy korábbi Fidesz-frakcióülésen. Gulyás Gergely állítólag megkérdezte, ha a vizes vébé alatt eltűntek az utcáról a Soros-plakátok, akkor utána minek indították újra. „Minek nekünk az öreg zsidó akkor?” – kérdezte állítólag. Mire Orbán válaszolt:

Mi is gondolkoztunk ezen, elvtárs, de augusztus van, és semmi nem jutott eszünkbe helyette, marad a Soros.

Csaba László pedig az idő múlásával egyre inkább elhiszi, megtörtént a dolog.

Bevallom, én is elhiszem. Ez egy ilyen ország. A vezér kitalálja kit kell gyűlölni, a pórnép meg boldogan gyűlölködik. Amíg Soros nem jutott eszébe, addig a kétmillió híve azt sem tudta, ki az a Soros.
Még inkább így volt a CEU-val, a hívek az egyik pillanatban a létezéséről sem tudtak, a másik pillanatban meg ész nélkül acsarkodtak ellene. Legújabban a hajléktalanok, holnapután mást kell majd gyűlölni.

Nem mellesleg az “öreg zsidó” jó eséllyel a jelenleg élő legnagyobb magyar…. Egy Széchenyi 2.
Bődületesen nagy hiba volt csak azért elkezdeni szívózni vele, csakazért, hogy összejöjjön a vágyott csúcstalálkozó Trumppal…, az a legnagyobb poén, hogy akár össze is jöhetett volna, ha nem kezd el Orbán sorosozni….. De mindegy is, a diplomáciánk visszatért a békasegge alá…

Pedig nem is olyan régen Horn Gyula bevitt minket a topba…  De ezt az örökséget is tönkre kellett tenni mindenáron…

Forrás: HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: