Miért pont a vörös a baloldal színe? – elmondjuk


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Valószínűleg önnek is egyértelmű, hogy a baloldali pártok a vörös színt használják logóikban, kiadványaikban. De vajon mi ennek az oka?

Vörös zászló leng lengeti a szél

Bizony a legerősebb baloldali szimbólum a vörös szín azonban sokan nem tudják mi van ennek a hátterében. Természetesen azt tudjuk, hogy a marketing-szakemberek szerint a legerőteljesebb szín a vörös a kommunikációban, sőt egyes kutatások szerint az emberi agy a leginkább a vörös színt jegyzi meg. Éppen ezért a világ vezető cégei előszeretettel használják is ezt, gondoljunk csak a Coca-colára.

Eredetileg a mikulás ruhája sem vörös volt, mint ahogyan a Coca-cola is zöld színben díszelgett, ám az üdítőgyártó egy marketing húzással átszíneztette a mikulás ruháját éppen akkor, amikor az üvegek is pirosba öltöztek.

A Coca Cola és a Mikulás története az 1930-as években indult, amikor is a növekedésnek indult üdítőgyár a téli, amúgy kevésbé sikeres időszak eladását kívánta növelni. Haddon Sundblom, a reklámgrafikus felfedezése nyomán született meg a Coca-Cola és a Mikulás első közös megjelenése, amelynek célja a karácsonyi hangulat és a Cola összekapcsolása, valamint a gyermekek figyelmének felkeltése volt. – írja Máté Balázs marketingszakember blogján.

A legenda tehát félig-meddig igaz: a ma is ismert piros-fehér ruhás, kövérkés Mikulás képe már korábban megjelent ugyan, a Coca-Cola világraszóló kampánya nagyban erősítette ezt a képet. Azonban a baloldal nem marketing-alapon szerveződik.y

A vörös színhez sok minden társul, figyelmeztet a veszélyre, a tűz színe, a szerelemé vagy épp a forradalmi eszméké éppen ezért fontos a figyelemfelkeltés szempontjából. De nem ez húzódik a baloldali pártok színválasztása mögött.

Figyelemfelkeltő az is, hogy a nemzetközi jobboldalnak nincs ilyen markáns színe, itthon a narancs, de Ausztriában a fekete a jobboldal színe, míg az Európai Néppárt a kéket használja.

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Az anekdota szerint a baloldal mint elnevezés is a Francia forradalom idejéből származik, a szocialista szociáldemokrata eszméket valló képviselők a francia képviselőház bal oldalán foglaltak helyet. Innen ered az elnevezés.


A szín is Franciaországból származik. A történet szerint a Párizsi Kommün leverésével áll szoros összefüggésben. 1870-ben III. Napóleon francia császár porosz fogságba esett és elveszítette hatalmát. Kikiáltották a III. köztársaságot. A francia ideiglenes kormány pedig kénytelen volt egy megalázó békeszerződést aláírni, miközben Párizsban a munkások azt követelték, hogy a kormány folytassa a harcot a porosz csapatokkal szemben.


A munkástüntetések nyomán március 28-án megválasztották a kommün (Párizsi Községtanács) tagjait akik átvették a francia főváros felett az irányítást és egy utópisztikus kormányzást vezettek be. Megszervezték az élelmezést és megszüntették a pénzhasználatot. Számos szociális intézkedést hoztak (például nyolcórás munkaidő), és államosították a gyárakat. A kommün ellen a porosz hadsereg és a versailles-i kormánycsapatok közös fellépést terveztek és végül meg is döntötték a katonai fölénnyel a kommün hatalmát.

A visszaszoruló – és itt jön az anekdota része – kommüncsapatokat felszólították arra a kormányerők és a poroszok, hogy adják meg magukat lengessék meg a fehér zászlót. Azonban a visszaszoruló csapatok válasza az volt, hogy ha kell a vérük festi vörössé azt a zászlót, de nem adják meg magukat.

Innen eredeztetjük a baloldal vörös színét. Erre emlékeztet a vörös szín. Legalábbis ez a történet az, amit mi kiderítettünk, de ha Ön tud más magyarázatot, kommentben várjuk történetét.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük