Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Valószínűleg önnek is egyértelmű, hogy a baloldali pártok a vörös színt használják logóikban, kiadványaikban. De vajon mi ennek az oka?

Vörös zászló leng lengeti a szél

Bizony a legerősebb baloldali szimbólum a vörös szín azonban sokan nem tudják mi van ennek a hátterében. Természetesen azt tudjuk, hogy a marketing-szakemberek szerint a legerőteljesebb szín a vörös a kommunikációban, sőt egyes kutatások szerint az emberi agy a leginkább a vörös színt jegyzi meg. Éppen ezért a világ vezető cégei előszeretettel használják is ezt, gondoljunk csak a Coca-colára.

Eredetileg a mikulás ruhája sem vörös volt, mint ahogyan a Coca-cola is zöld színben díszelgett, ám az üdítőgyártó egy marketing húzással átszíneztette a mikulás ruháját éppen akkor, amikor az üvegek is pirosba öltöztek.

A Coca Cola és a Mikulás története az 1930-as években indult, amikor is a növekedésnek indult üdítőgyár a téli, amúgy kevésbé sikeres időszak eladását kívánta növelni. Haddon Sundblom, a reklámgrafikus felfedezése nyomán született meg a Coca-Cola és a Mikulás első közös megjelenése, amelynek célja a karácsonyi hangulat és a Cola összekapcsolása, valamint a gyermekek figyelmének felkeltése volt. – írja Máté Balázs marketingszakember blogján.

A legenda tehát félig-meddig igaz: a ma is ismert piros-fehér ruhás, kövérkés Mikulás képe már korábban megjelent ugyan, a Coca-Cola világraszóló kampánya nagyban erősítette ezt a képet. Azonban a baloldal nem marketing-alapon szerveződik.y

A vörös színhez sok minden társul, figyelmeztet a veszélyre, a tűz színe, a szerelemé vagy épp a forradalmi eszméké éppen ezért fontos a figyelemfelkeltés szempontjából. De nem ez húzódik a baloldali pártok színválasztása mögött.

Figyelemfelkeltő az is, hogy a nemzetközi jobboldalnak nincs ilyen markáns színe, itthon a narancs, de Ausztriában a fekete a jobboldal színe, míg az Európai Néppárt a kéket használja.

Az anekdota szerint a baloldal mint elnevezés is a Francia forradalom idejéből származik, a szocialista szociáldemokrata eszméket valló képviselők a francia képviselőház bal oldalán foglaltak helyet. Innen ered az elnevezés.

A szín is Franciaországból származik. A történet szerint a Párizsi Kommün leverésével áll szoros összefüggésben. 1870-ben III. Napóleon francia császár porosz fogságba esett és elveszítette hatalmát. Kikiáltották a III. köztársaságot. A francia ideiglenes kormány pedig kénytelen volt egy megalázó békeszerződést aláírni, miközben Párizsban a munkások azt követelték, hogy a kormány folytassa a harcot a porosz csapatokkal szemben.

A munkástüntetések nyomán március 28-án megválasztották a kommün (Párizsi Községtanács) tagjait akik átvették a francia főváros felett az irányítást és egy utópisztikus kormányzást vezettek be. Megszervezték az élelmezést és megszüntették a pénzhasználatot. Számos szociális intézkedést hoztak (például nyolcórás munkaidő), és államosították a gyárakat. A kommün ellen a porosz hadsereg és a versailles-i kormánycsapatok közös fellépést terveztek és végül meg is döntötték a katonai fölénnyel a kommün hatalmát.

A visszaszoruló – és itt jön az anekdota része – kommüncsapatokat felszólították arra a kormányerők és a poroszok, hogy adják meg magukat lengessék meg a fehér zászlót. Azonban a visszaszoruló csapatok válasza az volt, hogy ha kell a vérük festi vörössé azt a zászlót, de nem adják meg magukat.

Innen eredeztetjük a baloldal vörös színét. Erre emlékeztet a vörös szín. Legalábbis ez a történet az, amit mi kiderítettünk, de ha Ön tud más magyarázatot, kommentben várjuk történetét.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: