A pofátlanság és a korrupció netovábbja – Elios-ügyben bűncselekmény hiányában megszűnt a nyomozás


Tiborcz István - Fotó: Átlátszó.hu
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Annyira brutálisan gáz ez az ügy, hogy nem kell sem baloldalinak, sem liberálisnak lenni, hogy egy ilyen mértékű lopás és csalás eltussolása kiverje a biztosítékot.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a nyomozás nem támasztotta alá az OLAF-jelentés megállapításait.

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden. Gál Kristóf az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlásai alapján elrendelt nyomozást, és nem találta bűnösnek a korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó céget.

Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vizsgáltak meg, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt, és végül megállapították, hogy nem történt bűncselekmény.

Gál Kristóf szerint az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. Az OLAF jelentésében foglaltakat viszont a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá.

Ugyebár az OLAF-jelentés szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki az Elios Innovatívhoz kötődő 17 közbeszerzés körül. A csalás elleni hivatal kiderítette, hogy amikor a cég még részben Tiborcz Istváné volt, az önkormányzatok több pályázatot is úgy írtak ki, hogy a feltételeknek csak az Elios feleljen meg. Sőt, a pályázatoknál az volt a lényeg, hogy az elvárt feltételeknek épp megfeleljenek, de a lehető legtöbbet fizessen a megrendelő.

Az igazi hír az lett volna, ha megtörténik a vádemelés. Az Elios története azonban annyira a NER-elithez és közvetlenül Orbánhoz kötődő bűncselekmények láncolata, hogy a vádemelés csak akkor következhetne be, ha Orbán és stábja egyébként jó keresztényhez illően általános bűnbánatot gyakorolna, majd esetleg a Kossuth téren félmeztelenül önkezükkel korbácsolnák magukat (mondjuk, ez nem elvárás). Nem egy olyan krapek egyik sem.

Annyira minden részletre kiterjedő volt a nyomozás, hogy Tiborczot ki sem hallgatták.

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Emlékezzünk csak egy kicsit. Csak Zalaegerszegen egy lámpán 70-80.000,-Ft-ot keresett tiborcz cége. 2000 db körüli mennyiség volt a város, egy lámpáért szereléssel együtt – a kifizetett végösszegből visszaszámolva – 170.000,-ft jut. Ekkora tételben a gyártó a listaár alatt adja ezeket a lámpatesteket, mert megéri neki. A szerelés munkadíja 12-15.000,-Ft – ebben benne van a kosaras kocsi időarányos költsége -, a többi anyagár. Ez tisztességtelen haszon, az adófizetők, az állam meglopása, egy túlárazott közbeszerzési eljáráson keresztül, melyet a hatályos jogszabályi környezetben törvényesen futtattak át, vigyázva, hogy ezen a részén ne lehessen fogást találni. Minden lépés indokolható, azonban ott bukik el a mutatvány, hogy az önkormányzatok pályázatait egy olyan ember által alapított magáncég vitte minden esetben végig, melynek tulajdonosa tiborcz üzlettársa volt az ELIOS-ban, és onnan kiválva pont akkor hozta létre a páylázat bonyolító cégét, amikor a közvilágítási tenderek beindultak. Érdekes módon Dunaújváros, Zalaegerszeg, Tapolca, Keszthely stb. városok pályázati kiírásait is ők készítették, a feltételeket pedig – már aki olvasott ilyen pályázati kiírást az tudja – az ELIOS-ra szabták, csak ők tudtak neki megfelelni. Erre azt mondja most a nyomozóhatóság, hogy nem talált semmit.


Nah kérem szépen, ezért nem akarja OV, hogy csatlakozzunk az európai ügyészséghez.
Mire lenne az jó? Csalások, lopások felderítésére. Kinek lenne az rossz, a tolvajoknak, bűnözőknek.
Ezért kellene minden embernek aláírnia az Európai Ügyészséghez történő csatlakozást támogató íveket.
Bárkik legyenek is hatalomban, az csak jó lehet, ha van egy független nyomozó hatóság.


Forrás: HVG / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük