Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan találkozója Pekingben - Fotó: MNO
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hogy ebben az esetben melyik lenne a tolvaj és melyik az orgazda? Mikor melyik, szint mindegy…

Néhány héttel azután, hogy az Európai Parlament kétharmados többséggel megszavazta a Sargentini-jelentést, és megindította az eljárást Magyarország ellen, Trócsányi László Ankarában bejelentette: Magyarország minden segítséget megad Törökországnak a jogállamiság és az igazságszolgáltatás megreformálásához.

– Magyarország rendelkezik azzal a szakértelemmel, amellyel segítséget nyújthat az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősítéséhez, és kész átadni az új bírósági eljárási kódexek bevezetésével kapcsolatos tapasztalatait – mondta Trócsányi László.

A diplomáciai nyilatkozatok szerint a törökök részéről nagyfokú nyitottságot érzett Trócsányi miniszter, aki bejelentette: kollégája a magyar felajánlást nagy örömmel elfogadta, és jelezte, jövő tavasszal Budapestre látogat. Trócsányi László szerint török igazságügyi reform legfontosabb célkitűzése a hatékony igazságszolgáltatás megteremtése, a perek ésszerű határidőre való befejezése, a digitalizáció, valamint a permegelőzés, illetve a mediáció kérdése is.

A megbeszélésen nem került szóba, hogy a két évvel ezelőtti törökországi puccskísérlet után néhány nap alatt 50 ezer embert vettek őrizetbe. Tanárokat, vallási vezetőket, újságírókat, katonákat, ügyészeket, bírákat, rendőröket és köztisztviselőket zártak börtönben azzal a váddal, hogy részt vettek az Erdogan elleni puccskísérletben. A fénysebességű tisztogatás azóta sem állt le, csak lassabb lett. Az idei választások után két nappal újabb letartóztatási hullám indult. A tárgyaláson szó volt arról is, hogy milyen “támadások” érték Törökországot a jogállamiság ügyében.

Trócsányi László kijelentette, hogy a közigazgatási bíráskodásról szóló magyar törvénytervezetet kedden nyújtják be az Országgyűlésnek. A közigazgatási bíráskodás, amely Törökországban is a rendes bíróságoktól elkülönülten működik, olyan hozzáadott érték, amely a jogállamiságot erősíti – mondta.

Kicsit érthetetlen, mert valószínűleg jobban örülne Orbán, ha a törökök segítenék Trócsányi munkáját.
Akkor hamarabb lehetne letartóztatni és börtönbe vetni azokat, akik nem tetszenek neki…

Ha eddig esetleg valakinek is kétségei lettek volna Trócsányival kapcsolatban, akkor úgy hiszem ezek a múlté lettek egy csapásra…
Ami meglepő, hogy “a hatékony igazságszolgáltatás megteremtése, a perek ésszerű határidőre való befejezése, a digitalizáció, valamint a permegelőzés, illetve a mediáció” kérdésében a magyarok képesek a törököknek tanácsokat adni, hiszen ebben még nem hinném, hogy akkora elismerést szereztünk volna… De ha esetleg Polt Pétert akarná exportálni, az egy dicséretes dolog lenne…

Forrás: HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: