Hiller István igen kemény ultimátumot adott a maffia-kormánynak CEU-ügyben


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A szocik Hiller Istvánnal az élen durván nekimentek a hatalomnak

Az MSZP szerint politikai üldöztetés az, ami a CEU-val történik, az intézmény kivonulásának pedig Magyarország, a magyar felsőoktatás lenne az egyetlen vesztese. A szocialisták felszólították a kormányt, tartsa be a saját maga által hozott törvényt és ismerje el az egyetem működésével összefüggő államközi megállapodást.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a CEU ügyéhez a szakmaiságnak semmi köze, egy politikai támadás szülte kényszerdöntés az, amit az egyetem rektora ismertetett.

Emlékeztetett arra, hogy Bécs mellett Vilnius is jelezte, készek a CEU-t befogadni, ha el kell hagynia a magyar fővárost.

Nem az a kérdés, hogy a CEU működhet-e Európában, hanem az a kérdés, Magyarország és a magyar felsőoktatás meg tud-e tartani egy nemzetközileg elismert intézményt – foglalta össze.

A volt oktatási miniszter felidézte, 2017 tavaszán a felsőoktatási törvény módosításával döntött a kormányzó többség arról, hogyan kell működnie Magyarországon egy felsőoktatási intézménynek. Mindenki, aki ért a felsőoktatáshoz és a jogalkotáshoz pontosan tudta, a döntés a CEU tevékenységének korlátozásáról szól – mondta.

Hiller István elmondta, szakmailag és jogilag megalapozott, továbbá minden tekintetben megfelel a magyar felsőoktatási törvénynek a Közép-Európai Egyetem és a New York állambeli Bard College közötti – New York állam által elismert – megállapodás, amelyet a magyar kormány nem hajlandó aláírni.Szerinte a megállapodást azért is el kellene ismernie a kormánynak, mert 1956-ban ez az amerikai felsőoktatási intézmény volt az, amely a legtöbb magyar egyetemi hallgatót befogadta.

Kitért arra, hogy 15 Nodel-díjas és 120 egyetem fejezte ki tiltakozását a CEU ügye miatt. Barbár politika az, amely miatt egy magas színvonalon működő egyetemnek el kell költöznie Magyarországról – hangoztatta.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük