Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

  1. Egy hete ünneplik a hazai bankvezetők és a Monetáris Tanács tagjai, hogy az MNB megtízszerezte az ország aranytartalékát.

Nos, nincs mit ünnepelni. Arany vásárlása legjobb esetben csak fölösleges, rosszabb esetben pedig kifejezetten káros.

Nem lepődünk meg azon, hogy a jegybank elnöke és a szakértők nem értik, hogy mi a jó az országnak. Már többször bebizonyították, hogy ez egyáltalán nem érdekli őket.

A nemzet legnagyobb kára – az anyagiakon messze túlmenően – a hamis tudat terjesztése.

Sorra veszem az elhangzott érveket:

1. Biztonság, olcsóság

Az aranytömb, a tapintható fémrúd soha nem lehet olyan biztonságban, mint a dollárban és euróban képzett rövid lejáratú bankbetét, aminek meglétét egy nemzetközi hírű pénzintézet és a mögötte lévő jegybank garantálja. Ráadásul a dollár vagy euró betét nem tapintható, hanem csupán egy elektronikus könyvelési jel. Nem hamisítható, nem ellopható. Nem kell őrizni, nem kell titkolni azt, hogy hol tárolják, mert fizikailag nem létezik. Tehát jóval biztonságosabb és beszerzése sokkal olcsóbb, mint az aranyé.

2. Alacsonyabb kockázat

Minden tapasztalat azt mutatja, hogy az arany ára erősebben ingadozik, mint a világ legjelentősebb tartalékvalutáinak az árfolyama. Ezek tartásának kockázata így alacsonyabb, mint az aranyé. Ha azért vette az aranyat az MNB, hogy válság idején legyen mit eladni, akkor kétszeresen bakot lőtt. Válság idején ugyanis mindenki aranyat ad el, aminek ezért sokkal jobban lemegy az árfolyama. Arany eladása válság idején garantált veszteség. Gondoljunk csak a szintén megfogható ingatlanéra! Éppen az a tény, hogy válság idején a megfogható vagyontárgyak veszítik a legtöbbet értékükből. Az arany kockázata tehát sokkal nagyobb, mint a külföldön tartott rövid lejáratú betéteké.

3. Nemzeti öntudat erősítése

Nos, ha az MNB vezetői a maguk fél évszázada elavult monetáris felfogáson alapuló hamis tudatukat azonosítják a nemzetével, akkor nemzettudat tényleg erősödhet. De ez torz, hamis, idejétmúlt tudat. Azon az értelmetlen tételen alapul, hogy az arany, úgymond, “belső értékkel” rendelkező pénz.

Hát nem, kedves barátaim, le vagytok maradva 50 évvel. A pénznek nincs belső, vagy külső értéke, hanem csak “értéke”, mégpedig különböző mértékben attól függően, hogy a társadalom mennyire fogadja el. A pénznek attól van értéke, hogy mindenki azt hiszi, hogy van értéke és ezért elfogadja. Ha a pénzbe vetett bizalom megborul, mert nem használható fel fizetésre, vagy kincsképzésre, akkor mintegy kiszökik belőle az érték. Az aranyból ugyanúgy, mint a papírból.

Az érték az társadalmi viszony. Bizalom az államban, illetve egymásban.

Az aranynak addig volt értéke, addig töltötte be részlegesen a nemzetközi pénz funkcióját, amíg Nixon amerikai elnök 1971-73-ban végleg eltörölte azt, hogy az Egyesült Államok jegybankja hajlandó volt dollár papírjegy bemutatása ellenében aranyat adni a nyugati szövetség többi jegybankjának. Vagyis közel ötven éve az aranynak nincs monetáris funkciója. Az arany már fél évszázada nem pénz.

Kedves bankárok és jegybanki vezetők! Törjétek szét az egyik most megvásárolt aranyrudat és várjatok ítéletnapig, hátha előbújik belőle valamiféle “belső érték”. Mert ha nem, akkor bebizonyosodott, hogy nemcsak sötétek vagytok, hanem tudatlanságból, vagy készakarva kárt okoztatok a magyar nemzetnek. – írja internetes oldalán Bokros Lajos


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: